Атанас Кателиев - Гласът

25-годишният Атанас Кателиев от отбора на Влади Ампов - Графа стана новият “глас на България”. Талантливият варненец е стругар по професия и се занимава с пеене само от една година, но въпреки това успя да пребори конкуренцията в лицето на финалистите Кирил Хаджиев - Тино (отбор Камелия), Ива (отбор Иван Лечев) и Надежда (отбор Михаела Филева). Победата в музикалното шоу му носи 50 хил. лева и огромна популярност, с която може да стартира самостоятелна кариера.

В интервю за “Труд” от преди дни Графа определи Атанас като участника с най-интересен и най-запомнящ се глас този сезон в шоуто. Явно мнението на Графа споделят и по-голямата част от българите, които дадоха своя глас за Атанас и го направиха първият победител от неговия отбор.

Самият стругар си е давал добри шансове за победа и донякъде е осъзнавал, че е един от фаворитите на публиката. Доволен и от песента, която феновете на шоуто му избраха за последната възможност за изява на финала.

“От много време гледам музикални формати по телевизията и винаги съм искал да се запиша за участие в тях и да пея на голяма сцена. Тази година видях, че има кастинг за “Гласът на България” и се записах”, сподели Атанас Кателиев пред “Труд”. Той обясни, че от година и половина се занимава с пеене. “Останалите участници с по-голям опит не ме плашеха, а по-скоро знаех, че трябва да се старая повече, за да бъда подготвен колкото и тях за поставените задача”, каза още младият талант.

Преди да се яви на кастингите на тъмно (първият етап от музикалното шоу, бел. а.) Кателиев споделя времето си между семейната работилница и кварталния пиано бар. “Заниманието със стругарството е свързано с баща ми, тъй като той е стругарофрезист. От малък съм до него в работилницата и за мен бе неизбежно да не се занимавам с това. В един момент го наследих по някакъв начин. От стругарството дойде и любовта ми към техниката - да можеш да създаваш нещо, което да е в полза на хората”, разказа още победителят Атанас.

Той завършва паралелка с народно пеене и гайда, но взима ценз за инженер и заработва допълнително като преподава курс по роботика в Математическата гимназия във Варна. Предава допълнителни знания на ученици между 5-и и 8-и клас.

“Още докато бях в гимназията си представях как бих преподавал за кратко. Така започнах и с курса, исках да видя какво е, как мога да предам някакъв вид знания”, обясни Наско. Той обаче намира педагогическата професия за твърде отговорна и в близко бъдеще е готов да я замени изцяло с музиката и заниманията в работилницата на баща си.

По думите му в Математическата гимназия във Варна децата са много интелигентни и веднага попиват нови знания.

“Когато им говоря ме слушат внимателно. Имало е случаи, в които не мога да изляза от час, защото ми задават допълнителни въпроси. Гладни са за знания, което е рядкост. Не очаквах и да има толкова много желаещи за курса, защото това са деца между 5-и и 8-и клас, които са избрали доброволно да ходят на извънкласна дейност роботика”, призна 25-годишният певец.

Участието в музикалното шоу бе шанс за него да повдигне малко самочувствието си на сцена и да разчупи поведението си. “Мога да стоя на едно столче и да пея с часове, така ми е най-комфортно. Пред публика съм още малко дърво и полагам усилия да променя това, репетирам си вкъщи всяка стъпка преди да дойда на големите концерти”, обяснява Наско.

Засега обаче не усеща особена промяна в живота му и “тежестта на славата”. “Може би като мине малко повече време, след целия шум покрай финала, ще мога да погледна нещата отстрани и да усетя повече ефекта”, допълни варненецът.

Обича да слуша всякаква музика, но обяснява, че предпочита отделни парчета, а не конкретни изпълнители. Любимите му стилове за изпълняване са поп, по-стар рок, фънк и соул. Не слуша попфолк, но признава, че има песни, които са добри.

Любимецът на Графа калява психиката си и като ултрамаратонец. Той е постоянно присъствие на “Витоша 100”, а когато Кирил Николов-Дизела поставя рекорда си на Ком-Емине, Наско е негов пейсър (придружаващия го бегач, който го надъхва да продължи и го зарежда с нужните количества вода и храна).

 

Инвестира наградата в свои песни

Атанас Кателиев е категоричен, че ще използва голямата награда от 50 000 лева за развиване на неговата музикална кариера. “Надявам се до два месеца да успея да пусна мое парче. Задължително ще бъде на български, с поп, соул и фънк елементи”, каза пред “Труд” 25-годишният варненец.

Победителят в риалитито обясни още, че ще побърза с дебютирането с авторска песен, за да използва популярността, дадена му от “Гласът на България”.

 

За него

Най-интересният глас в шоуто

Много съм щастлив, че Атанас беше в моя отбор и заедно стигнахме до финала, впоследствие и спечелихме. Гласът му е много заразителен, хората веднага започват да се вълнуват, когато го чуят да пее. Той претърпя страхотно развитие от самото начало до края. Характерната му, естествена дрезгавина в гласа, е много “запалваща”.

Графа, певец и продуцент

 

Музиката извира от сърцето му

Атанас извървя своя път в “Гласът на България”, който не беше никак лесен. Той никога не се е занимавал професионално с музика, тя извира от сърцето му. Има още какво да учи и да подобрява, но важното е, че този твой диамант започна да блести на сцената на шоуто. Наистина му желая успех занапред и да изшлайфа диаманта.

Камелия, попфолк певица

 

Много исках да бъде в моя отбор

Много исках Атанас да бъде в моя отбор още от началото. Той е много талантлив и заслужено стигна до финала. Смятам, че на последния концерт по-подготвените вокално изпълнители бяха момичетата Надежда и Ива, но те отпаднаха в първия етап. Радвам се, че Атанас спечели.

Михаела Филева, поп певица

 

Стопроцентов боец

Наско е 100-процентов боец. Неговите успехи в шоуто и победата му са изцяло негови заслуги. Той си дава сметка, че има златен глас и че го чака още много работа по него. Това, което много ми харесва в Атанас е, че той изпя песни на велики изпълнители, а беше себе си. Точно това търсим ние като треньори.

Иван Лечев, музикант

Коментари

Задължително поле