Атина гради “мостове” с администрацията на Тръмп

САЩ признават като приоритет възстановяването на стабилността в Югоизточното Средиземноморие и смятат „Ислямска държава“ за приключила

Октомври 2016-а, в един ъгъл в кулоарите на Държавния департамент погледът попада на профил от предизборната кампания на Доналд Тръмп. На онази, станала вече “класическа” фраза “Ще направим Америка отново велика”, която впечатлява не като предизборно предпочитание, а по-скоро като спомен от първия гръцки контакт с щаба на републиканския кандидат.

Миналия септември гръцката дипломация, водена от външния министър Никос Кодзиас, за първи път се срещна с групата на Тръмп (Джордж Дзидзикос и други) и това стана в рамките на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Тогава победата на републиканците все още се възприемаше като най-малко вероятна.

Сега обаче, след като Доналд Тръмп пое управлението в Белия дом, гръцката страна залага на сближаване със Вашингтон, опитвайки се да даде своя принос (в рамките на възможностите си) при формиране на американската стратегия в района на Югоизточното Средиземноморие.

Геополитическа стабилност, регионална сигурност, енергетика - това са трите основни стълба, върху които е фокусирана гръцко-американската рамка за сближаване. И напълно основателно. В сравнение със съседите си Гърция (заедно с Кипър и Израел) представлява фактор на стабилност в триъгълника на нестабилността (Либия, Украйна, Сирия). Никос Кодзиас миналата седмица бе първият гръцки министър, пристигнал във Вашингтон за срещи с администрацията на Тръмп.

Поемайки щафетата, министърът на националната отбрана Панос Каменос в края на миналата седмица също бе в американската столица за разговори с колегата си Джеймс Матис. Министърът по информационните технологии Никос Папас също ще посети Вашингтон тази седмица.

При разговорите на Кодзиас във Вашингтон едно нещо бе изяснено от страна на американците. А то е, че САЩ признават като приоритет възстановяването на стабилността в Югоизточното Средиземноморие. Те смятат “Ислямска държава” за приключила и търсят перспектива за бъдещето на района.

Ако се съди по неотдавнашната им намеса по гръцко-турските проблеми (намеса безшумна, но съществена, довела до значително понижаване на тона), може да се каже, че американците не възнамеряват да изоставят нещата на произвола на съдбата.

Срещи с американски високопоставени представители се очаква да има и Никос Папас в следващите дни във Вашингтон. По време на престоя си в американската столица (до сряда) министърът за дигиталната политика има планирани редица прояви, включително участие в конгрес на всесилното американско еврейско лоби (AIPAC) заедно с министри от Източна Европа.

Никос Папас ще се срещне и с представители (предимно гърци) на Световната банка, като това ще стане на фона на отзвука от дебатите за заема от банката в размер на 3 милиарда евро, който гръцкото правителство вероятно би могъл да вземе с цел откриване на 450 хиляди работни места за безработни през периода 2018-2020 г.

“Наскоро имахме срещи в САЩ. Сега там отиват и други министри. В момента контактите ни с Тръмп и неговата администрация са много повече, отколкото е имало всяко друго гръцко правителство и това става само три месеца след американските избори”, каза гръцки правителствен източник.

(Превод на БТА, със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари