Спасиха две чужденки, изгубили се близо до Рилския манастир

Стотици на протест за седма поредна вечер в Барселона

Взривиха големи строителни кранове в САЩ (ВИДЕО)

Какво направили хакерите, след като видели доходите на 5 млн. българи?

Над 9 млн. лева са раздадени за дезинфекция на личните стопанства срещу чумата по свинете

Младеж е загинал, а трима са ранени при тежка катастрофа в Златица

Кристин Лагард: Брекзит ще се отрази на благосъстоянието на някои страни

Турция очаква САЩ да улеснят изтеглянето на кюрдските отряди от Северна Сирия, или ще възобнови операцията

Съседски спор за силна музика е причина за убийството в Лисец В селото тръгна подписка в подкрепа на стрелеца Валентин Василев

Как да преборим бедността предлагат трима учени “Не предполагай, а изпробвай” е мотото на лауреатите за 2019 г.

Владимир Тодоров, БАПК: Листовките за изпита по кормуване са пълни с безумици

Наказателният спецсъд ще заседава по делото срещу Баневи

Проф. Пламен Киров пред „Труд“: Лозан Панов прекали с опита за грубо вмешателство и натиск върху съдии Съвсем естествено министърът на правосъдието отказа да предложи кандидатура за главен прокурор

Производител на кори за яйца е източник на оцветени води с неприятна миризма в река Русенски Лом

Гърция мести 700 мигранти от остров Самос

Атина гради “мостове” с администрацията на Тръмп

САЩ признават като приоритет възстановяването на стабилността в Югоизточното Средиземноморие и смятат „Ислямска държава“ за приключила

Октомври 2016-а, в един ъгъл в кулоарите на Държавния департамент погледът попада на профил от предизборната кампания на Доналд Тръмп. На онази, станала вече “класическа” фраза “Ще направим Америка отново велика”, която впечатлява не като предизборно предпочитание, а по-скоро като спомен от първия гръцки контакт с щаба на републиканския кандидат.

Миналия септември гръцката дипломация, водена от външния министър Никос Кодзиас, за първи път се срещна с групата на Тръмп (Джордж Дзидзикос и други) и това стана в рамките на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Тогава победата на републиканците все още се възприемаше като най-малко вероятна.
Сега обаче, след като Доналд Тръмп пое управлението в Белия дом, гръцката страна залага на сближаване със Вашингтон, опитвайки се да даде своя принос (в рамките на възможностите си) при формиране на американската стратегия в района на Югоизточното Средиземноморие.

Геополитическа стабилност, регионална сигурност, енергетика – това са трите основни стълба, върху които е фокусирана гръцко-американската рамка за сближаване. И напълно основателно. В сравнение със съседите си Гърция (заедно с Кипър и Израел) представлява фактор на стабилност в триъгълника на нестабилността (Либия, Украйна, Сирия). Никос Кодзиас миналата седмица бе първият гръцки министър, пристигнал във Вашингтон за срещи с администрацията на Тръмп.

Поемайки щафетата, министърът на националната отбрана Панос Каменос в края на миналата седмица също бе в американската столица за разговори с колегата си Джеймс Матис. Министърът по информационните технологии Никос Папас също ще посети Вашингтон тази седмица.

При разговорите на Кодзиас във Вашингтон едно нещо бе изяснено от страна на американците. А то е, че САЩ признават като приоритет възстановяването на стабилността в Югоизточното Средиземноморие. Те смятат “Ислямска държава” за приключила и търсят перспектива за бъдещето на района.

Ако се съди по неотдавнашната им намеса по гръцко-турските проблеми (намеса безшумна, но съществена, довела до значително понижаване на тона), може да се каже, че американците не възнамеряват да изоставят нещата на произвола на съдбата.

Срещи с американски високопоставени представители се очаква да има и Никос Папас в следващите дни във Вашингтон. По време на престоя си в американската столица (до сряда) министърът за дигиталната политика има планирани редица прояви, включително участие в конгрес на всесилното американско еврейско лоби (AIPAC) заедно с министри от Източна Европа.

Никос Папас ще се срещне и с представители (предимно гърци) на Световната банка, като това ще стане на фона на отзвука от дебатите за заема от банката в размер на 3 милиарда евро, който гръцкото правителство вероятно би могъл да вземе с цел откриване на 450 хиляди работни места за безработни през периода 2018-2020 г.

“Наскоро имахме срещи в САЩ. Сега там отиват и други министри. В момента контактите ни с Тръмп и неговата администрация са много повече, отколкото е имало всяко друго гръцко правителство и това става само три месеца след американските избори”, каза гръцки правителствен източник.

(Превод на БТА, със съкращения)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.