Атина и Рияд се споразумяха за разполагане на системи за противоракетна отбрана и гръцки военни в Саудитска Арабия

Споразумение, което предвижда разполагането на системи за противоракетна отбрана "Patriot" в Саудитска Арабия, заедно със 100-120 души персонал на ВВС на Гърция, ще бъде подписано във вторник в Рияд, съобщава "Kathimerini".

На церемонията по подписването на документа ще присъстват министрите на външните работи и на отбраната на южната ни съседка - Никос Дендиас и Никос Панайотопулос.

За Атина участието на гръцките военновъздушни сили в противовъздушната отбрана на Саудитска Арабия е политически и оперативен приоритет и според съобщенията Рияд е особено отзивчив към този план. Това беше отразено в участието на Рияд със саудитски F-15 в учението в залива Суда на остров Крит миналия март.

Източници от Министерството на отбраната на Гърция заявиха, че споразумението ще позволи на ВВС на страната да се присъединят към САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Йордания и Пакистан в многонационалните сили, които предоставят помощ за укрепване на защитата на Саудитска Арабия срещу тероризма. От страна на арабското кралство също има намерение за по-нататъшно развитие на отношенията с Гърция в области извън отбраната, като туризъм, двустранна търговия и инвестиции.

Панайотопулос и Дендиас ще бъдат приети от наследника на трона принц Мохамед бин Салман, който е и министър на отбраната и вицепремиер. Те ще се срещнат и със заместник-министъра на отбраната принц Халед бин Салман и външния министър принц Фейсал бин Фархан.

Междувременно в понеделник гръцкото министерство на отбраната съобщи, че след контакти с турската страна е постигнато споразумение за провеждане на четвърти кръг от преговорите за мерките за изграждане на доверие. Третият кръг се проведе в Атина през февруари 2020 г. Както беше изяснено, датата и подробностите за четвъртия кръг, който ще се проведе в Турция, ще бъдат определени в близко време.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток