Африканска жега ни мори до петък

Проф. Георги Рачев

Застигнаха ни горещи въздушни потоци от Сахара

Чакат ни още тропични нощи с минимални температури от 20 градуса

Юли ще е топъл

Горещи въздушни потоци от пустинята Сахара нажежават температурите у нас до червено. Максимумът на топлата, африканска вълна, под чието влияние се намираме, ще бъде утре и в петък. Температурите ще стигнат до 37 градуса. Това прогнозира пред “Труд” климатологът проф. Георги Рачев, преподавател в катедра “Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

“Този топъл въздух, който е при нас, е с произход Сахара. Във вторник може би читателите са забелязали, че небето беше млечнобяло, а не синьо. Причината е, че имаше много фини прахови частици, които се формират над пясъчните и глинести пустини в Сахара. Това е фин силикатен прах, който е успял да премине няколко хиляди километра и да достигне района на Италия и Балканите”, обясни проф. Рачев и уточни, че явлението не е екстремно, а нормално за климата по нашите географски ширини.

Утре и в петък максималните температури ще достигат от 32 до 37 градуса, като в района на Видин, по поречието на Дунав и в Горнотракийската низина ще са до 38 градуса. Това е близко до абсолютните максимуми, но е на 2-3 градуса под тях, посочи още климатологът.

Въпреки необичайно студеното време, което имахме през пролетта и в началото и средата на юни, климатолозите вече регистрират и тропични нощи у нас.

“В България имаме сериозно увеличаване на така наречените тропични нощи - това са нощите, през които минималната температура не пада под 20 градуса. А когато прибавите максимална от 25-27 градуса през деня, се получава тропичен ден. В съчетание с това, което наблюдаваме в последните дни - влажността на въздуха е много висока, това е все едно, че сте на Карибите, на Доминикана”, посочи проф. Рачев. По думите му на база годишен брой тропичните нощи у нас се увеличават с повече от 30% през последните 20 години.

“Най-често засягат не само морето, но и централните и низинни части на България, районите до реки. София не прави изключение - увеличението на тропичните нощи е още по-голямо тук. И сега сме на границата за тропични нощи, ако съдим по станцията на НИМХ в “Младост”. В центъра е по-топло и там температурите през последните две нощи са практически 20 градуса и ние можем да говорим за тропични нощи”, каза още ученият.

След горещата вълна, през уикенда ни очаква леко захлаждане - температурите с 2-3 градуса ще се понижат. До края на месеца времето ще остане топло, като морската вода ще достигне 23 градуса. Юли се очертава също топъл, с нормални температури.

В началото на юли термометрите ще стигнат до 40 градуса

София счупи стогодишен рекорд

На 11 юли ще е топло и без дъжд

Метеорологът Петър Янков, ТВ-МЕТ

Специално за София в четвъртък може да бъде регистриран рекорд за 24 юни до 33-34 градуса. В сряда - 23 юни, температурата беше също висока - 33 градуса, за сравнение - през 1900 година на 23 юни е отчетена температура от 31,6 градуса. Това заяви пред “Труд” метеорологът Петър Янков от ТВ-МЕТ. Температурите през следващите дни ще бъдат между 35 и 41 градуса в района на Сандански, в крайните южни райони до 35 градуса. В Дунавската равнина и в централните части на Дунавската равнина най-топло ще бъде в района на Плевен - 36 градуса и видинско - 38 градуса. На места ще има краткотрайни валежи. Атмосферата все още е влажна, въпреки, че е топло. По морето температурите ще се движат също в по-високи градуси - в петък на изток ще е 30-32 градуса.

На 30 юни отново се очакват високи температури, както и в началото на юли, когато температурите ще достигнат отново 40 градуса. В деня на предсрочните избори - 11 юли, времето ще бъде без валежи, със западен вятър, който ще разбива облаците. Максималните температури ще достигнат до 29-33 градуса.
В началото на юли нашето море ще бъде по-благоприятно за плаж от гръцките плажове, тъй като в южната ни съседка времето ще бъде по-динамично.

Прието е, че горещото време се приема да е над 33 градуса - измерена метеорологична температура на въздуха.

През годините

Станали сме по-чувствителни към промените

По данни на БАН в петък ще е много горещо в цялата страна.

Малко по-хладен юни имахме досега, а и лятото се очертава малко по-хладно. Но от 2000 г. насам точно 5 пъти през юни е валяло сняг на Мусала. Това е климатът на България и на Балканите, просто ние станахме малко чувствителни, по-изнежени към най-малките промени на метеорологичното време, обясни проф. Рачев.

Хладното време у нас досега е дължало и на процесите в Европа. “През юни все още има различни образувания - циклони и антициклони, които носят над нашата страна по-хладно време и валеж, а други - по-топло и суша.

Предишната седмица в Северна и Средна Европа беше доста горещо, тогава въздушните маси се движеха така, че топлите от юг отиваха като език на север. А към нас се спускаха студени въздушни маси”, това каза пред “Труд” чл. кор. на БАН проф. Екатерина Бъчварова, директор на Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към БАН.

Кафенетата пуснаха системите с вода

Кметствата променят работно време

Зачестиха инфарктите, топлото взе първа жертва в Пиринско

Светлана Василева
Труд, Благоевград

Рязкото повишение на летните температурите са причина да зачестилите хипертонии, инфаркти и сърдечни проблеми в Пиринско. За това съобщиха медиците от Благоевград и предупредиха по-възрастните хора да вземат мерки и да не излизат следобедните часове. Благоевград помни големи и адски горещини, но през последните два дни се стигна до рязко качване от 23-24 градуса на 33 градуса, което води да трудно адаптиране на организма, казват още лекари.

Тези дни в Спешните центрове половината повиквания са били за инфаркти или сърдечни и хипертонични кризи.

Днес пък в Благоевград намериха мъж паднал на улицата и починал. Огледът е установил, че човекът е получил инфаркт.

В жегите местните, които не са на работа, хукнаха по басейни и по край реките и баражите в търсене на разхлада. Кафенетата пък пуснаха разхладителните системи от маркучи пръскащи вода.

Жегата опразни улиците и хората предпочитат разходките привечер. Медиците в града напомниха отново, че в тези горещини трябва да се пият повече чайчета и вода, отколкото кафета и да се носят светли дрехи от естествени материи. Прогнозите за идващите дни са, че ще настъпят още по-горещи дни, а температурата се очаква да се вдигне до 40 градуса. Общините са готови да реагират и да променят работното време, започва се с час по-рано сутрин, а на обед почивката е само 30 мин

Атракцията е на “Цар Симеоновата градина”

Фонтани станаха къпални, улиците опустяха

Хлапета си носят и хавлиени кърпи

На фонтаните в “Цар Симеоновата градина” къпането е разрешено от общината.

Ваня Недялкова
Труд, Пловдив

Фонтаните в Пловдив станаха къпални заради жегата, както това се случва всяко лято. Децата са най-подготвени и днес бяха окупирали т. нар. Сухи фонтани в “Цар Симеоновата градина”, снабдени с хавлиени кърпи и резервни дрехи. Къпането на тези фонтани е позволено и е една от атракциите в града. Жена, отдавна прехвърлила детската възраст, също се изкуши да се разхлади там, но намокри само краката си, не беше подготвена за цялостен душ с дрехите. По другите фонтани къпането е забранено, но всяко лято, когато напече, се намира някое дете от етническите махали, което да реши, че това е басейн.

В близо 40-градусовата жега улиците опустяха, в ранния следобед нямаше хора дори по хладните алеи на парковете. При това положение най-тежка се оказа задачата на партийните активисти да дежурят по шатрите на площада пред Община Пловдив и да раздават предизборни материали, защото минувачите бяха малко. С празни кабинки се движеше и виенското колело на пл. “Централен”, макар то да е най-актуалното развлечение в града.

В най-горещите летни месеци в Пловдив се организират кампании по раздаване на безплатна минерална вода, но засега от общината не са реагирали.

Горещият фронт е от Северна Африка

Гърция става пещ, затварят училища

Атина
Бойка Атанасова
Наш кореспондент

Очаква се заради адските жеги в Гърция властите да вземат решение да падне забраната за носене на маски на открито.

В Гърция нахлу продължителна гореща вълна, очакват се температури между 38-41 градуса в континенталната част на страната, като в същото време в североизточните части ще има бури и градушки.
Максималните температури в континенталната част още във вторник надвишиха 39 градуса по Целзий, като най-високи са регистрирани в: Макракоми Фтиотида (39,7 градуса), Арфара Месиния (39,3), Спарта (39), Тива (38,6) и Трикала (38,3).

Според Извънредния бюлетин за времето, издаден от Националната метеорологична служба (EMY), топлите маси от бреговете на Северна Африка, движещи се към Гърция, ще предизвикат значително повишаване на температурата през следващите дни в по-голямата част от страната. Областите, които ще бъдат най-засегнати, са Йонийска и континенталната част, а най-високите температури ще бъдат в континентална Гърция.

Според съобщение на кмета на Тива е решено началните училища да бъдат затворени в общината утре поради адската жега. Детските градини в Тива и Вагия обаче ще работят нормално.

Съответно, община Левадя информира, че началните училища и детски градини ще останат затворени до утре. Началните училища и забавачки в община Алиарту-Теспион ще бъдат затворени до петък.

От община Атина ще бъдат подсигурени специални проветриви помещения за бездомни хора и социално слаби, където да пребивават по време на горещините.

Инструкциите

Избягвайте слънчеви бани

Генералният секретариат за гражданска защита в Гърция (www.civilprotection.gr) обръща внимание на хората, принадлежащи към уязвими групи, да бъдат особено внимателни през следващите дни, за да се избегнат здравословни проблеми като изтощение от топлина и топлинен удар, което може да бъде причинено от високите температури, които ще преобладават. Препоръчва се следното:

- Стойте на хладни и сенчести места далеч от пренаселеност, използвайте климатици или вентилатори и избягвайте тежка физическа работа в райони с висока температура, апнея и висока влажност.

- Избягвайте слънчевите бани, като ходене или бягане на слънце, и носете шапка и слънчеви очила и светли дрехи, които позволяват на кожата да се проветрява и улеснява изпаряването на потта, избягвайки синтетичните тъкани.

- Яжте леки ястия с плодове и зеленчуци, като намалите мазнините и количеството храна.

- Пийте много вода и плодови сокове, като избягвате алкохола.

- Специални грижи се препоръчват за бебета и малки деца, както и за възрастни хора страдащи от хронични заболявания, за да се предпазят от високи температури.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения