Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

На 20 октомври 2019 да почерпят

Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Ахмед Доган: Натискът, рекетът, принудата и заплахите целят възстановяване и „демократично“ легитимиране на неоосманизма

Политическо послание на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган беше публикувано на сайта на партията.

Пълният текст на посланието:

Раждането на обединителния патриотизъм на българска земя в демократични условия е уникален културно-исторически и политически феномен.

Правя дълбок поклон пред паметта на Апостола на Свободата – Васил Левски, защото това, което искам да кажа са кълнове от семената, които той е посял в почвата на общата ни душевност.

Този Обединителен патриотизъм съществено се отличава от европейски и регионални национализми по това, че не издига етнонацията като самоцел или като основополагащо условие за консолидиращите процеси в обществото. Върху тази основа са възникнали класическите национални държави.

Българският Обединяващ патриотизъм в днешното актуално политическо време се базира предимно на необходимостта от Заедност на различието, а не на елиминиране или на унифициране на другостта и различието в „нароченото гърне“ на етнонацията и на монолитната национална държава.

И за този политически процесинг са налице външни и вътрешни обстоятелства и фактори:

Външният свят, от който сме част и ние, е динамичен и нестабилен. Свидетели сме на геополитическо разместване на традиционни пластове на властовата система в планетарен мащаб. Това състояние на глобалното политическо време създава чувство на несигурност и тревожност.

Обстоятелствата и мотивиращите фактори във вътрешния ни свят са свързани с надградени проблеми във връзка с продължителният труден Преход, който излишно партизира и парцелизира публичното политическо пространство. Липсата на консенсус по основните приоритети на страната и хаотичната смяна на елитите е една от основните причини сега да плащаме висока социалната цена с нисък стандарт, бедност и шантав популизъм.

Развитието на общественото съзнание и самосъзнание, и в частност на националното самосъзнание, не беше проектирано върху динамиката на националните интереси. Опцията на визията за бъдещето на България имаше за хоризонт включването ни в НАТО и в ЕС. Разбира се, това беше правилната стратегия и тя беше реализирана.

Но свръхочакванията за полагаема ефективност се отразиха негативно върху ценностния фундамент и дейностния мотив на Националното Самосъзнание.

В ежедневна консумация понятийното словосъчетание „ Национално Самосъзнание“ е абстрактно клише, използвано предимно за комерсиални политически цели на част от елита на страната.

В тази щекотлива тематизация понятийно-категориалният терен е много хлъзгав. За това аз изхождам от разбирането, че дълбинният носител на гражданското съзнание и самосъзнание е „работещо“ Национално Самосъзнание. Защото е защитен механизъм на Цялото при кризи и критични ситуации за страната. С други думи, е политическа методология за опредметяване на гражданското самосъзнание в живота от позицията на националните интереси.

Затова стратегическото проектиране на матрицата на Националното Самосъзнание е предназначено да направлява възприятието, мисленето и оценъчно-избирателната ни способност да избираме какво е добро или зло за обществото и държавата не само от гледна точка на настоящето, но и в историческа перспектива.

Това е по-сложен и трудоемък подход, защото предполага: визия за развитието на света и на региона, както и поливариантно моделиране на различните геополитически таргети от позицията на устойчивото развитие на българските национални интереси.

През последните няколко десетилетия често съм си задавал въпроса: Защо пронационалистичните формации нямат прецизно дефинирано понятие за най-важният им инструмент за „събуждане“ , „въздействие“ и „ насочване“ на обединителната национална енергия във формулата „Национално Самосъзнание“?!

Дори в първите години на прехода лансирах идеята за необходимостта от “ умерен и интелигентен български национализъм“, който фактически е част от тъканта на националното самосъзнание на всички европейски страни. За голямо съжаление не бях разбран… А сега Съдбата чука на вратата…

Европейските и регионалните национализми се основават на пикови ситуации в Историята, т.е. в миналото, и са кодирани за допомпване на архетипната памет за възход, или на травми от историческо снижаване, или падение.

И едното и другото водят до разделение, противопоставяне и търсене на исторически реванш, особено на Балканите.

Това, което наблюдавам в предизборните профили на различните политически партии, меко казано, ме озадачава, смущава и притеснява.

В ЕС трудно може да се намери обособена или значима територия, която да не е „ бивша“ на близки или на по- далечни съседи. За Балканите да не говорим…

Тогава за какво става въпрос? За правото на първия, или за правото на последния?

Или за правото на временно пребивавал на определена територия, съобразно политическите катаклизми, или на капризите на историческото време? Ако това изчанчено разбиране се превърне във водещ политически принцип за възстановяване на „бившите владения“, със сигурност световният ред отива към пълен разпад.

Българската държавност започва от хан Аспарух. А правото на последния е модерната българска държава, член на ЕС. Аз съм гражданин на тази държава и изборът ми е категоричен, защото е дълбоко мотивиран. И всеки опит за назидание, или за претенция към моята държава- като „бивша територия“, засяга моето национално самосъзнание и визията ми за бъдещето.

Никой не може да си припише права за подобно мислене и поведение!!!

Ако подобна претенция е право на по-силния, историята ни учи, че ранглистата не е константна величина. Защото тя самата поражда собственото си отрицание в лицето на стената на плача, но впоследствие и на Заедността като противодействие на причината…

В конкретния случай на всеки би трябвало да му е ясно, че натискът, рекетът, принудата и заплахите целят възстановяване и „ демократично“ легитимиране на неоосманизма. Играта е ва банк!!! За мен няма да е изненада ако има трансфер на конфликтност и конфронтация на Балканите и в Европа. Защото на 16.04.2017 в съседна Турция имат референдум за преобразуване на Кемалистка Република Турция в Султанат. Безумие. Но е факт…

И сега Ние – и християни, и мюсюлмани, и всички етноси, сме в състояние да дадем исторически урок на всички, които си въобразяват, че имат историческото право да ни надзирават и направляват.

Всеки от нас трябва да се определи, като направи своя вътрешен избор. Всеки от нас трябва да преживее своя исторически катарзис. Иначе за състоянието „ разкрачен стоеж“ се плаща много висока екзистенциална цена, и то поколения наред…

В това виждам силата на раждането на Обединяващият патриотизъм. Рядък феномен е, защото се събужда само когато има обща опасност за Цялото!

Няма как да се преборим с бедността, ниският жизнен стандарт и отсъствието на готовност за взаимно доверие, ако в душите ни бушуват разрушителните енергии на разединението, противопоставянето и омразата!

Една Земя ни е родила, една Земя ни храни, утешава и развива. Една Земя ни създава проблеми, ако не я обгрижваме Заедно. Нека да й се доверим! Земята ни е по-древна и по-мъдра от всички нас, които използваме благата й. И точно в това е жилавостта на Националното самосъзнание във времето.

Съзнавайки, че времето е в Нас, нека да покажем на света, че и Ние сме във Времето!

С обич и загриженост:

Ахмед Доган

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (24)

 1. А не като Борисов…ние тва ние онова..борисов даже не може да говори официален политически език..знае само ние тва ние онова праихме..махленски говор..ако прочете борисов какво е казал Ахмед Доган със дигурност нищо няма разбере….

 2. На „елитът“ му е пламнала главата от мисли как да прилъже електората с обещания за светло бъдеще , та кой ще се занимава с национално самосъзнание.Просто политиците ни не виждат по-далече от носа си.

 3. Доган винаги е имал по големи топки от който и да е евроатлантик., да не говорим за партнера на ердо – боко с ибрика.

 4. ТОЯ ТЪРТЕЙ ВИНАГИ Е БИЛ МНОГО ХИТЪР И ВИНАГИ Е ПОСТИГАЛ ЦЕЛИТЕ СИ.СЪЗДАДЕ ПАРТИЯ УЖ ЗА СВОБОДА И ПРАВА,А ТЯ СИ Е ОСНОВНО ТУРСКА И АНТИБЪЛГАРСКА.НИКОГА НЕ ГО СЛУШАЙТЕ КАКВО ГОВОРИ,А СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ЧЕТЕТЕ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ.АКО МОЖЕТЕ.ДОГАН Е ГЪРМЯН ЗАЯК И В ПРЕНОСНИЯ И В БУКВАЛНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА.СЪЖАЛЯВАМ,ЧЕ ОНЯ ЗДРАВЕНЯК НЕ ГО ГРЪМНА НА КОНГРЕСА ИМ В НДК.ДОГАН НЕ Е БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТ,А СЕ ТУРЧЕЕ.РАЗЦЕПВА БЪЛГАРИЯ И ИСКА ТЕРЦИЗАЦИЯ.ИЗДИГНА ПРЕДИ 20 И КУСУР ГОДИНИ ПАМЕТНИК-ЧЕШМА НА ТУРСКИ ТЕРОРИСТИ УБИЛИ БЪЛГАРСКИ МАЙКИ И ДЕЦА ПРЕЗ 1985ГОДИНА.БИЛ Е АГЕНТ НА ДС,НО И НА ТУРСКИТЕ СЛУЖБИ.ВИНАГИ Е РАБОТИЛ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ.КОГАТО ОБВИНИХА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ В либия-ТОЙ НЕ СИ МРЪДНА ПРЪСЧЕТО ЗА ДА ГИ ЗАЩИТИ.А МОЖЕШЕ ДА ИЗПОЛЗВА ВРЪЗКИТЕ СИ В АРАБСКИЯ СВЯТ.ТРЯБВАШЕ ЕДНА ФРАНЦУЗОЙКА ДА СВЪРШИ МРЪСНАТА РАБОТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ.

  1. Твоята завист към Ахмед Доган е нищо друго освен твоя егоизм, който сигурно е неизлечим.
   Мисли глобално, а не като кон с капаци. Всеки ние сме накърнени с обичта си към родината си, без значение българин, турчин, помак или влах, циганин. Не си ги разбрал, а сигурно го и нямаш този капацитет да ги разбереш думите на Апостола, които Ахмет Доган ги е дал като пример. Уважавай, ако искаш да те уважават, за да не дойде ден в който и тебе няма да те уважават, както по света вече никой не обръща дсже сериозно на нито на президента или на нито един турски политик.
   Как успя да свържеш предаденото от Доган с либийския проблем на нашите сестри не искам изобщо да го спомена. Уважавай миналото си, за да живееш в настоящето и уверен в бъдещето си.

 5. Държавна сигурност е изпила мозъка на този Доганов ! Комунист в кръвта си!

 6. Много моля турчеещите се …от ДОСТ, да не пиша тук глупости,щото нямат мозък на една трета от този на Ахмед Доган! Бегом към село Чорбаджийско,на вашия лидер родното местенце. навремето трябваше да го изравним със земята ама ви пощадихме… имаше и добри хора сред вас! Но ще му оскубем османската брадичка, още малко, на Лютви! Този път и турското посолство няма да му помогне!

  1. Казаното от тебе за дОСт е правилно, но не мога да се съглася за Чорбаджийко, от този район са се родили и израстли и добри хора, такива като лютВИ са абстрактни случаи и те не могат да разклатят фундамента в който основното съставно е бетона, а той е и вериюто.
   лютВи е пример за нашата пословица: Храни куче да те лай.
   Той до вчера се под лизваше на едни а сега на други и сигурно живее с мисълта, че разделяйки ще завладее, но този път няма да успее .

 7. Aferim Dogane, turi v djoba si vsichki politiceski subekti v BG. Ne shta da ti znam paricnite smetkite, no iskreno mileesh za Nashata obshta Rodina . Nie na Balkanite sme unikalni i samobitni – v tova e finesa i Gospodnia zamisal.

 8. До Сашо
  Да аз съм го написал, имаше добри хора там! Лично са ми давали масло, кисело мляко…спал съм в къща в селото,при добри хора когато имах един ден отпуск извън поделението, и бяха дошли отдалече моите родители. Падне ли Ер-ът Догански , пепел няма да остане от Лютви, но сега е ербап, мисли че ще му поднесат вилает от България,където да управлява… мечтииии, ама ние друго мислим! Със здраве !

 9. Ах, д-р Доган, какъв наратив, какво пророчество! Кой друг може да подреди такова изречение: „Заедността като противодействие на причината“? Къде сте учили, о, д-р Доган! Та Вие сте цяла бибиотека, какво говоря? Та вие сте и библиотека, и сарай и Сарайско-библиотекарски рай! Но ние, българският народ знаехме, бяхме сигурни, че един ден ще изтрезнеете, ще изпълзите величаво изпод тюфлека и ще изречете едно велико оправдание за контрабандата на оръжие, амфетамини и цигари, с които любимите ви свински обръчи прославят нашата родина далеч на юг. Вместо това обаче Вие сега се изправяте като един умален модел на Боримечката и изревавате към полегналата в краката Ви София, че иде война на Балканите. Дали се вслушахте д-р Доган в ехото откъм Боянския водопад? То още се носи: Кьор мемлекетте топал ешек аттър, което ще рече: В страната на слепите и куцото магаре е кон.

 10. турците винаги са единни.Ние-не!Докато има такива национални предатели като долнопробната мишка,подписала се „сашо„-загубени сме.Тоя низък плъх угодничи и защитава турското,а в същото време плюе по нашето.Проклети да се дядо му и баба му,че въобще някога са се срещнали!Тоя боклук ще продаде България!

 11. Като чета сме почти китайци по мироглед.В Китай преди близо 40 години се издигна лозунга – „една държава – две системи“,т.е. политиката е запазена територия за Китайската комунистическа партия,а бизнесът е по западен модел,но това за Азия си е характерно от хилядолетия,а нали ние идем северно от Китай,но проблемът е,че не сме страдали като китайците от междуособни войни,защото всяка област е била за себе си,а обединението им в една държава е продължило хилядолетия,за първи път 200 години преди Новата ера,за последен път миналия век.

 12. As si mislia, che niama nikakvo snachenie kakvo pishat ili govoriat politicite – ako v momenta iskash v Evrupa da napravish barso mnogo mangisi – pusni na pasara toaletna hartia sas turskoto sname..

 13. 90% ot statiata e ot otdavna sabravenia v BG ‘komunizam’ ili inache kasano psevdo teoria na komunisma. Ahmet si e uchil prilejno urocite po komunisticheska propaganda, koiato promivashe mosaka na BGeicite.
  Fazit: Ahmetcho ne moje da pishe nisto drugo sastoto negovata politicheska teritoria ne e TR, a BG – a v sastnost, ako mu ispadne vasmojnost da prodade BG – ste go napravi vednaga, ili tochno kasano toi podava BGeicite oste ot vremeto DC i prodaljava do den dneshen.. Nazionalno samosasnanie – kak ne umiram ot smeh. Toneje BGTurcite imat samosasnanie – satova po vreme na soca v BG nekolko pati se vrastaha v TR i obratno v BG.. Statiata na Ahmetcho (ako ia e pisal toi samia) nema nisto obsto s realnostta – toi e bil drogiran..

 14. Най – хубав е поста на ГАРО. Прочетете го!

 15. Ave bulgarlar,ahmet dogan ne e umen politik.govori filosofski i vie si mislite che e umen.ako go nyama izobshto i nyakoy drug da e na negovo myasto dps pak shte si gi ima tezi deputatski mesta.RAZBERETE che ahmet dogan e sazdaden i do kraya na dnite si shte raboti za ,balgarskoto razuznavane.samo opredeleni hora ot dps rabotyat s instrukzii na razuznavaneto.ostanalite ot dps i glasopodovatelite yi si mislyat che sme nezavisima turska etnicheska partiya.

 16. Колкото и да го плюете, никога няма да достигнете нивото на Доган! Какъвто и да го изкарвате, колкото и човешки слабости да има, той е голям политик. Между другото – да сте чули друг турчин да величае Апостола и да го изписва с главна буква?

 17. Стефане, ти си като кучето на Павлов – казваш му Левски и той подскача, върти се, слюнкоотделя и лае възторжено. Това прави Доган вече 30 години – дрънка едни и същи глупости и едни и същи хора лаят възторжено, подскачат и се въртят като дервиши.

  1. но каквото е казал го е направил… за разлика от всякаква друга демократична паплач.

 18. Mnogo dobra konzepztia, mnogo dobre izraboteni poniatia – v sluchaia otlichniat shkoluvan filosofski raboti umestno! Tova visoko nivo e dobra nasoka za vsichki.

  Konkretno-politicheski Dogan pravi nujnata kritika na DOST.

  Izvinete za latinitza, molia.

 19. Е, братя и сестри, доживяхме го! Доживяхме порциите, дето Доган ги разпределяше, вчера ги повърна върху портрета на Левски! Ама хак да ни е, понеже се снишаваме, ослушваме се и възвеличаваме един самозабравил се пияница като велик философ и още по-велик политик. От години едно турско передкенде ни разиграва, а ние му четем глупостите вместо да му посочим пътя към изтрезвителното!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.