Range Rover счупи рекорд на Ferrari 575 коня от двигател 5,0 V8

Готвят протест срещу турския президент Ердоган

Български и американски военни повишават подготовката си в съвместно ротно тактическо учение на учебен полигон „Ново село“

Лозан Панов потвърди: Писмото на Черния лебед е автентично

Румен Радев в Израел: Ще работим за възстановяването на преговорите в близкоизточния мирен процес

Повдигнаха обвинение на бивш началник на полицията в Асеновград за общо 7 престъпления

Дисциплинарната комисия наказа Каранга

Най-голямото куче в света тежи повече от 80 кг и е на 9 месеца

Изправят пред Темида домашен асистент, източил дебитната карта на колега

Война на дупките и в Шумен Ремонтират улици, тротоари и площадки за 2,5 млн.лв.

Русия предупреди Македония за негативните последствия от присъединяването на страната към НАТО

Двама загинали и двама ранени при взрив в молдовската столица Кишинев

Пътят Смолян – Мадан в района на Тикале ще остане затворен за 6 месеца

Конституционният съд образува дело за Истанбулската конвенция

България бележи рекорд в ръста на броя на затворниците в Европа

А ако дойдат танковете?

Преди десетина години, в едно кафене в околностите на сградата на Европейската комисия в Брюксел, с едни млади българи си говорехме за Македония. Не с онзи патриотарски плам, на който те бяха свикнали, сякаш бъднините на един съседен народ са ни “бащиния за вечни времена”, а практично, рационално и с основание. Те имаха доводи, а аз известни познания по темата. И така разговорът ми с младите българи започна от действителността, премина през историята и отиде в сферата на вероятностите. Аз им разказвах едни истории от съвремието им, до които те самите не бяха стигнали поради фактите. Свързани с български танкове и смирените им сънародници, размирни албанци, осиротели сърби, бесни гърци, безскрупулни руснаци и бездушни американци, (а, да, и едни 200 000 скопски “македонци”). География, история, етноси, отношения – на Балкана не ги ли познаваш, все ще е сложно да ги разбереш. Те (младите българи) научиха, че по принцип трябва “да се чете и да се мисли”, а аз научих, че нищо не трябва да се премълчава – било от несъществуваща “политическа коректност”, било заради елементарно възпитание.

Разговорът ни достигна преломен момент, в който се ангажирах да набавя следващите напитки за масата и като стигнах до бармана, той ме пресрещна с въпроса: “С какво така изплашихте македонците?” Неразбиращо, се огледах. В съседство с нашият разговор трима души седяха с непокътната консумация и ужасени погледи в очите, след като бяха попили 20-минутната ми тирада за безславната съдба, която очаква държавния експеримент, наречен “Македония”. Земляци, един вид. Кимнах им. Не ме разбраха. И така си останахме. Какво да се прави!?

Трети ден територията зад югозападната ни граница се тресе от невиждани в историята й граждански протести. Така де, части от нея. “Запалиха му чергата на Груйо”, подхилва се един съсед. И той като мен – трето поколение потомък на българи, избягали от онази земя. Заселили се около площада със същото име в София. Не е стъпвал в Македония, може и да не я е виждал. Сам той не се интересува, но са го научили, че трябва. И се интересува. Слуша различни болни за внимание бунаци, Каракачанов, чете “Фокус”. Утре вдигнат ли го на оръжие, “тръгва”, макар пушка в тоя живот да не е държал, но нейсе! “На гол тумбак – чифте пищови” не е дошло току-така като израз. С каквото и наречие да го произнасяте.

Двете най-големи партии в Македония си спретнаха в последните седмици политическа драма с европейски пропорции, която нито имат готовността, нито ресурсите да овладеят. И това не е апокалиптична, а трезва преценка. Реално никой от действащите политически “играчи” зад Вардара не разполага с достатъчно ресурси, за да произведе нещо повече от задълбочаване на “самосъздалата се” криза. Но пък що народ ги тика в тази посока!?

Ако са ви объркали родните телевизии в ситуацията, нека обобщим: “вторите” в уравнението, произлязло от парламентарните избори през есента, на които бабува кой ли не – от ЕС до НАТО и ОССЕ – Социалдемократически съюз за Македония (СДСМ) събра необходимите 60+ парламентарни гласа, за да получи от президента Никола Груевски мандат за съставяне на правителство. Последното засега е малко вероятно, но кой знае. Дотук се стигна, след като ВМРО-ДПМНЕ (ерго – “първите”) не успяха да се справят със задачата по обединяване на “македонците”. Защото един път разцепят ли се… Знаете я историята за “четата и предателя”.

По един специфичен балкански модел (защото ако е “български” или “банкянски”, ще се обидят, пък и така е по-лесно за преглъщане) “победителите” си вирнаха носа и оставиха на един Зоран Заев (лидер на СДСМ) “да тъне в разкош”. Разбирайте – да се опита да управлява страната. Той може да разчита единствено на партиите на албанското малцинство за подкрепа, заради което гордите “комити” изведоха всеки, който може да чете, в Скопие по улиците. Всеки, буквално. Спекулациите са, че коалиция между социалистите и албанците е възможна само ако последните получат правото да упражняват езика си като национален. Гърците в момента се подхилват ехидно. А ние ли? Гледаме глупаво.

Здравият разум диктува, че обявяването на албанския за втори език в Македония (след българския – извинете, както го наричате вие) е най-слабоумното решение, което би хрумнало на когото и да било. И едва ли който и да било от “македонстващите” си го представя като реално решение. Когато говорим за “здравия разум”. От друга гледна точка – от Москва не много успешно се опитаха да дирижират държавен преврат в Черна гора преди броени месеци. (Не ви ли казаха по телевизията!?) Само патриотизмът на местните служби (несъмнено със западна намеса) предотврати опита за убийство на Мило Джуканович и планираните антиправителствени протести, които трябваше да свалят властта в Подгорица. И да обезпечат руски достъп до най-дълбоководното пристанище в Адриатика, с което Кремъл ще затвори цял сектор от Средиземно море за сметка на НАТО. И на нас. Ако наистина ви интересува.

Но понеже говорим за Македония – ако пантомимата ви прилича на режисирана, най-вероятно е!

 

Време на протести

Румънците се надигнаха срещу опитите на правителството им да легализира корупцията до определени суми. Македонците с протести демонстрират, че не желаят да интегрират албанското малцинство в страната, пък каквото ще да става. Сърбите чакат търпеливо своя момент и на поредните си господари, руснаците. Един вид час пик за гражданското общество на Балканите. А ние ли!? Ние…

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Сто години от разпадането на Османската империя войните,подялбите,алчността на Балканите и в Близкия изток не спират.. Малките народи от сто години се опитват да се правят на велики.. Ама живеят на западна просия..

 2. “Историята е като спирала. Всичко се повтаря , но на по-високо ниво”- не помня къде съм го чел, но е истина. Преди много векове разединена Европа загуби битката при Косово поле и турците стигнаха Виена. Днес Косово отново е загубено – да се готви Виена. Берлин вече е почти превзет.

 3. Ало ,какво ние?Ние поне засега устояваме най-стабилно на тоталния разпад на европейския модел за Балканите .И на авторчета ,като тебе ,които се опитват всякак да внушават ,колко ни е разбита държавата и как сме стъпилина дъното ,което абсолютно не е вярно !Вярно не тънем в разкош,но държавата ни е спокойна ,докато ,като вас не я разбият!

 4. Авторът се е опитал да напише нещо,но се е получило НИЩО.Спрете да се месите в работите на една суверенна и независима държава.Това,че в Македония говорят на език, близък до българския, не означава че ни са бащиния.България е направила на Македония толкова злини,че с право македонците не ни обичат.Македония е разделена на три части главно заради алчността на България през 1913 г.,когато сключва таен договор със Сърбия ,в който се договарят зоните за разпределение между тях. Срам и позор за България за вечни времена е и фактът,че подкрепяме подлите византийци срещу Македония.

  1. Bravo g-din Ivan…mnogu humno kazano…..Vie ste istinski junak koj smee da kaze istinata….Mnogu me haresa vase komentar…..

 5. бенишев отново прелива от пусто в празно… никой не им е крив на макетата, че слушаха уродите от съвета на европата за толерантност и други евроатлантически ценности, вместо да ги избесят по върбите. сега да си сърбат каквото сами са си дробили.

 6. Дилитров, ти си сбъркан. Македонският не е език, а български диалект. В името на нашите деди и тяхнвата пролята кръв, ние сме длъжни да браним българщината там и хората с българско самосъзнание. Това няма нищо общо с подкрепа на гърците. Не се изхождай по въпроси, които дълбоко не са ти ясни, или знанията ти са почерпани от документите на Коминтерна. 🙂

 7. Блaгoнaдежен aнaлитичaру сo мaкедoнски прoизхoд.
  Целoтo твoе писaние е сaмo еднo гoлемo ништo,испoлнетo сo елементaрни непoзнaници.
  Пред дa си седнaл дa пишувaш,си требaл дa прoвериш кoј нa кoгo,и кoј дaвa мaндaт..
  Никoлa Груевски не дaвa мaндaт,туку беше мaндaтaр кoј не успеa дa нaпрaви влaдa.
  “Социалдемократически съюз за Македония (СДСМ) събра необходимите 60+ парламентарни гласа, за да получи от президента Никола Груевски мандат за съставяне на правителство”
  Кaкoв Никoлa Груевски президент,кaкви пет шилингa??
  “Спекулациите са, че коалиция между социалистите и албанците е възможна само ако последните получат правото да упражняват езика си като национален”
  Кaкви сoцијaлисти бре бивши брaту пo прaдедo,тoa се чедaтa нa кoмунистите сaмo сo другo име сoцијaлдемoкрaти,a сoцијaлистичкa пaртијa е сoсем трет пoлитички субјект вo Р.Мaкедoнијa.
  Сигурен сум декa дa не избегaл некoј твoј дедo тaму нa истoк и дa си се рoдел вo Тaткoвинaтa нa твoјoт некoј си дедo,ќе си бил прв прoтив “сoцијaлистите” и прoтив превртливaтa,лицемернa и прoстo никaквa пoлитикa кoјa “блгaретo” јa вoдaт кoн Р.Мaкедoнијa.
  А зa дa дoјдеш сo тенкoви требa дa се имa
  “Кoхoнес” a знaејќи кaквa пoлитикa нa “скрстени рaце” вoделa вaшaтa држaвa кoн Мaкедoнијa,не би ме чуделo дa имa пoвтoрнo некoј тaен дoгoвoр сегa сo шиптaри зa делбa нa “свети бaлгaрски земи”
  Пaтетикa невиденa.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.