15 отнети книжки при акция на СДВР Съставени са 24 акта и 16 фиша

Менда Стоянова пред „Труд“: Няма риск за валутния борд

Жрици на любовта търсят маскировка

Доброто държавно и лошото частно билетче Законопроектите на Валери Симеонов и на министър Горанов не могат да съществуват заедно, тъй като се отричат

Чистена таранка по 3 лева в Бургас

Китайски учени: Коронавирусът започва все по-лесно да се предава от човек на човек

Перлата на Пирин се нареди до Кицбюел

Вандали повредиха фонтана до общината в Сливен

Банско изстреля Шифрин на върха

Появи се запис, на който Тръмп заповядва да уволнят американската посланичка в Украйна (ВИДЕО)

Освещават новия храм „Св.Прокопий Варненски „ в края на юни

5000 лева глоба и условна присъда получи сливенец за държане на 20 литра прекурсори за дрога

Жълт код за поледици е обявен за утре в няколко области в страната

Разширяват „синята зона“ във Варна Осигуряват нови близо 5800 паркоместа в широкия център на града

Дворецът в Балчик огря със славата си Чехия Директорът на културния институт Жени Михайлова получи символичния ключ на град Валмез

БАБХ крие отровните храни по наредба

Едва 109 тона пилешко месо, заразено със салмонела, е било иззето при проверките на БАБХ.

От внесени 544 тона пилешко от полския производител, едва 109 тона са иззети

Не казват имената на замесените фирми

Няма информация кои са фирмите производители, както и тези, които са внесли и разпространили у нас заразеното със салмонела пилешко месо от Полша.

“От БАБХ сами си забраняват да казват имената на фирмите, в други страни такава забрана няма. Оправданието на агенцията е, че защитава производителите, но нейната работа е да защитава безопасността на потребителите”, коментира пред “Труд” Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.

Информацията, че заразено месо е внесено у нас се разкрива с месеци закъснение, защото първото предупреждение за пилешко със салмонела от Полша, е получено в България още през март тази година по Европейската система за бързо известяване. Предупрежденията са общо 17, като 10 от тях пристигат след 29 октомври тази година. От тези 17 сигнала, 15 касаят един и същ полски производител.

Защо БАБХ не е уведомила веднага обществеността за наличието на заразено месо, министърът на земеделието Десислава Танева оправда с думите, че то не било за директно разпространение в магазините и в такъв случай агенцията нямала ангажимент да информира за това. Танева вече разпоредила оттук нататък такава информация да се предоставя на потребителите дори в случаи, които не касаят внос на храни за директна консумация.

Според нея обаче има специална разпоредба, която забранява да се изнесе информация за имената на производителя и това на операторите, закупили стоката. От МЗХГ уточниха, че става въпрос за Регламент №178/2002, в който е разписана Системата за бързо предупреждение.

В нея е залегнала “Декларация за отговорност”, в която е посочено, че заради защита на търговската информация, имена и самоличност на отделни компании не се публикуват.

Общо 544 тона охладено пилешко месо е внесъл у нас полският производител, в чиито продукти е установено наличие на салмонела. БАБХ са иззели 109 тона от месото след предупреждения по линия на Европейската система за бързо известяване RASFF за храни и фуражи, обясни още Десислава Танева пред журналисти.

Колко от тези 544 тона са били заразени обаче не е ясно. Не е ясно и какво се е случило с останалите около 430 тона. Според министъра те или са изтъргувани към други пазари, или са преработени термично.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.