Байдън пое твърд курс към Москва (обзор)

Координирано САЩ и ЕС днес обявиха санкциите си срещу Русия по казуса с Алексей Навални.

САЩ налагат санкции на Русия заради Навални

Координирано и ЕС обяви наказателни мерки

САЩ налагат санкции на физически и юридически лица от Русия, заради опита на Москва да убие опозиционния лидер Алексей Навални, предаде Ройтерс. 

Новината обявиха високопоставени служители на администрацията на президента Джо Байдън. Решението показва, че Байдън втърдява тона към Москва, което е сериозен обрат от политиката на предишния президент Доналд Тръмп, който се въздържаше да се конфронтира с Владимир Путин по казуса с Навални, коментира Ройтерс. 

Под US санкциите попадат седем представители на правителството на Русия, чиито авоари в САЩ ще бъдат замразени. Освен това наказания ще понесат и 14 организации, свързани с производството на химически и биологични вещества в Русия, 13 от които са търговски дружества и един правителствен изследователски институт. Имената на санкционираните предстои да бъдат оповестени от администрацията във Вашингтон.

„Опитът на Русия да убие Навални следва алармиращ модел на употреба от страна на Русия на химическо оръжие“, заявил представител на администрацията на Байдън. 

От Вашингтон допълниха, че санкциите се предприемат в координация с ЕС, който днес потвърди своите санкции по случая с Навални. Те бяха уточнени на 22 февруари от външните министри на ЕС. Наказаните са четирима - генералният прокурор на Русия Игор Краснов, началникът на Следствения комитет Александър Бастрикин, шефът на Федералната служба за изпълнение на наказанията Александър Калашников и командващият Росгвардията Виктор Золотов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят