“Балканизация” на Интернет - в действие

Според алармисти, 5G мрежите ще генерират над 20% от замърсяването с въглероден диоксид и агресивно искат ограничения

Близо месец в Русия e в сила законът за така наречения „суверенен Интернет“, обаче потребителите все още не са усетили ограничения върху себе си. През това време истинската заплаха за обичайното функциониране на глобалната мрежа възникна от съвсем друго място. В западните държави сериозно започнаха да пропагандират идеята за ограничаване на работата на мрежата, поради отрицателното u въздействие върху околната среда.

В САЩ се разгръща широка дискусия за вредното въздействие на Интернет върху околната среда. Увеличаването на трафика води до увеличаване на потреблението на електроенергия, която се произвежда главно от изкопаеми горива. Тоест, в момента, когато четете този текст или гледате неговия видео-вариант, според американските еколози вие допринасяте за увеличаване на парниковия ефект и глобалното затопляне. Смята се, че само една безобидна заявка за търсене в Google генерира около 7 грама въглероден диоксид, а услугата като YouTube годишно генерира 11 милиона тона CO2. Общо на Интернет се пада 7% от глобалното потребление на електроенергия и тази цифра бързо нараства. С развитието на 5G мрежите до 2030 тази цифра ще надхвърли 20% и глобалната мрежа ще се превърне в един от основните врагове на екосистемата.

Сега тази тема става модерна само в САЩ, но вече е ясно, че тя е целенасочено вплетена в други мащабни планове. Дали Интернет наистина ще раздава с талони? И всичко отива към това.

Екологичните организации и активисти вече създават натиск, на който големите корпорации са принудени да реагират. Така Google тържествено се ангажира да увеличи дела на възобновяемата енергия в своята дейност. Други пазарни лидери последваха неговия пример, но активистите не бяха доволни от неясните обещания. В началото на октомври самите служители на Google публикуваха петиция с искане тяхното ръководство да участва по-активно в борбата срещу глобалното затопляне. По-специално до 2030-а да се сведат всички емисии до нула. И в същото време да прекратят търговското сътрудничество с компании, „позволяващи или ускоряващи добива на изкопаеми горива“ и финансиращи „отричащите изменението на климата лобисти и политици“. Към петицията се присъединиха Microsoft и Amazon. Това само по себе си е невероятно и виждаме как глобалните услуги са под натиск от едно активно малцинство и рискуват скоро да се превърнат в инструменти за още жестока цензура, отколкото днес. И всичко би било наред, ако това не е само началото.

Разбира се, активистите възнамеряват да оказват натиск не само върху компаниите, но и върху потребителите.

Ако смятате, че всичко това са само добри пожелания на шепа активисти, грешите, мащабът на широката пропаганда ясно показва контурите на сериозните сили, които наемат свои лобисти, плащат за изследвания и публикации за тази нова параноя.

Интернет ще се разпадне като Вавилонската кула. Помните ли времената, когато цялата мрежа се състоеше от само 22 имена на домейни -.com.org, и разбира се,.ru и някои други. Сега броят им клони към 1 500. След като Китай започна да изгражда по същество своя собствена версия на глобалната мрежа за вътрешна употреба, стана ясно, че и други страни ще последват този пример. Русия е избрала мека, отбранителна версия на суверенитета на своето цифрово пространство, но ефектът на доминото е стартиран и скоро ще достигне и до други страни. Експертите дори измислиха свой собствен термин за това - „балканизация на Интернет“. Никога няма да е същото като през 90-те години и вместо глобална мрежа скоро ще видим десетки локални мрежи, които също ще се състезават и ще се карат помежду си.

По принцип същото се случва в момента и с глобалната икономика, която се руши от взаимните санкции, търговските войни и стените по границите. За да поддържа по някакъв начин контрола над всичко това, на света беше представен екологичен ултиматум под формата на Парижкото споразумение и други ограничения. Точно същото се случва и с Интернет. Екологичните изисквания към него са само инструмент за частичен контрол върху намиращите в сянка юрисдикции.

 

Ерата на дигиталната трезвеност

Пропагандата на такова понятие като „дигитална трезвеност“ вече е стартирана. Това е нещо подобно на течащата кампания за отказ от самолетните полети заради екологичните щети. Обсъждат се различни принудителни ограничения - от забрана за гледане на висококачествено видео за пестене на електроенергия до забрана за използване на интернет в определени часове. Тоест, предполага се, че тези, които не искат доброволно да се пледират за околната среда, просто насилствено ще бъдат изключвани от популярните услуги, тоест директно ще им бъде ограничен достъпа до тях.

* Авторът е руски публицист, блогър, създател на проекта “Време-напред!” и редактор на проекта “СОНАР-2050”. Превод за “Труд” - Павел Павлов.

Коментари

Задължително поле