На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Банките с рекордна печалба от 309 млн. лв. Делът на лошите заеми намалява до 7,4%

Банките с рекордна печалба от 309 млн. лв.

Депозитите нарастват с 1,8 млрд. лв.

Най-много средства през първото тримесечие са спестили домакинствата, докато парите на бизнеса в банките остават почти без промяна, показват данните на БНБ.

Печалбата на банките за първото тримесечие на 2019 г. възлиза на рекордните 309 млн. лв., обявиха от БНБ. Това е ръст с 15,7% спрямо печалбата от 267 млн. лв. за същия период на миналата година. Разходите за обезценка на лоши кредити за тримесечието са 86 млн. лв., при 106 млн. лв. за същия период на 2018 г.

Собственият капитал в баланса на банковата система е 14,2 млрд. лв., или с 303 млн. лв. (+2,2%) повече отколкото в края на 2018 г. Този ръст се дължи основно на печалбата. Към 31 март нивата на показателите за възвръщаемост на активите и за възвръщаемост на капитала са съответно 1,14% и 8,73%.

Брутният кредитен портфейл на банките в края на март е в размер на 61,8 млрд. лв., нараствайки през тримесечието с 856 млн. лв. (1,4%). Увеличение има както в кредитирането на предприятията – с 505 млн. лв. (+1,4%), така и в отпуснатите заеми за домакинствата – с 346 млн. лв. (+1,6%).

В края на март необслужваните кредити възлизат на 6,711 млрд. лв. (при 6,95 млрд. лв. в края на декември 2018 г.), а делът им в общата сума на отпуснатите заеми е 7,4% (при 7,6% преди три месеца).

Депозитите в банковата система нарастват през тримесечието с 1,8 млрд. лв. (+2%) до 91,5 млрд. лв. Като най-много средства са спестили домакинствата, докато парите на бизнеса в банките остават почти без промяна. Според данните на БНБ увеличение има при депозитите от всички сектори: на домакинствата – с 899 млн. лв. (+1,7%), кредитните институции – с 443 млн. лв. (+8,6%), другите финансови предприятия като застрахователи и пенсионни фондове – с 361 млн. лв. (+11,2%), държавните учреждения и фондове – със 77 млн. лв. (+2,8%), и нефинансовите предприятия – с 14 млн. лв. (+0,1%).

Активите на банковата система възлизат на 108,2 млрд. лв., като нарастват през първото тримесечие с 2,7 млрд. лв. (+2,5%).

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Нормално за една държава в колапс , банките лихви не дават , крадат всичко и забогатяват ! Хората пък обедняват !
    В същото време ,тъй като всичко днес им е печалба , не се интересуват и от лошите си кредити , просто бързо се отървават от тях продавайки на пакети от стотици милиони на колекторски фирми !
    Държавата е в организиран колапс от некадърно управление , как банките да не печелят много , като никой не им държи сметка и контрол !

  2. Банките печелят пари, които липсват. Паричната маса в страната се определя със закон и тя не расте заради лихвите на банките. Лихвите са виртуални пари, които липсват в хазната и в обръщение, но с тях банкерите стават собственици на всички ценности в страната. На банкерите трябва да им забранят със закон лихвите, да получават само такси за услугите. Само така икономическата картина ще се подобри, иначе ще продължим да гледаме как най-печелившите предприятия са банките, а не производителите.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.