Банов: Атакуват ме схемаджии и изнудвачи (обзор)

Министърът на културата Боил Банов. Снимка: Архив

Чиновникът, направил записа, изнудвал и в образователното министерство

Срещу Ангелов има разследване

Министърът на културата обяви, че премиерът го посъветвал да не се предава

“Атакуват ме схемаджии и изнудвачи от малка организирана престъпна група”, обяви министърът на културата Боил Банов. Той обясни, че записите са направени от Ангел Ангелов, който е бивш служител в културното министерство и Иво Костов. “Единият работи вътре в администрацията, другият – отвън. И така се печелят проекти”, обяви Банов. Той бе категоричен, че разпространеният от БСП запис е “подправен, нагласен и тенденциозен”.

“Това е страшна, непроверена помия. Хванаха едни изнудвачи, взеха от тях една помия и ми я блъснаха на мен. Инфантилна стратегия”, коментира министърът пред Нова телевизия. И допълни, че цялата информация, която има по казуса, ще предаде на прокуратурата.

“Жална ни майка на всички, ако социалистите така ще печелят избори и ще управляват държавата. Да посягаш на министъра на културата по този грозен начин, означава да посягаш на цялата култура”, каза още Банов. Той заяви, че проектът за Ларгото е “добре изпълнен и законосъобразен”, въпреки че се е случил доста трудно. Каза и, че оставката му може да се счита за депозирана. Банов заяви, че е получил подкрепа от премиера Бойко Борисов, който го посъветвал “да не се предава”.

Зам.-министърът на образованието Деница Сачева съобщи, че Ангел Ангелов, когото Банов посочи като автор на записа за ремонта Ларгото, заплашвал с компромати и шефа на Изпълнителна агенция “Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” към Министерството на образованието Кирил Гератлиев. В момента Ангелов работи в образователното ведомство и е държавен служител.

“Тече разследване, чийто резултат ще реши съдбата му като такъв”, каза още Сачева.

Тя обясни, че през декември 2018 г. Гератлиев информирал политическото ръководство на МОН за заплахите, а през януари тази година се случили още две притеснителни неща: една от гумите на автомобила му била спукана, след това били спукани и останалите три.

Коментари

Задължително поле