Банята в Банкя готова през 2020 г.

Имаме проект за реставрация на банята в „Овча купел“

До средата на 2020 г. ще има работеща и реставрирана баня в Банкя, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на проверка на ремонта на съоръжението. Възстановяването на банята в Банкя започна през миналата година. „Тук освен възстановяване на оригиналния вид на самата сграда, всички детайли и целия интериор, имаме и задачата да възстановим и дейността, т.е. тази баня да започне да функционира. Кметът на район „Банкя“ Рангел Марков ме увери, че дейностите се движат по график. Заедно с реставрацията на сградата кметът и екипът му имат и задачата да предложат модел за управлението й“, каза Фандъкова. Предстои да се реши дали банята ще се управлява от общинска структура или с външен мениджмънт.

Заедно с тази сграда Столичната община е поискала и получила от държавата за стопанисване и банята в „Овча купел“ и тази в „Горна баня“. „Все още не сме встъпили реално в собственост, но имаме защитен проект за реставрация на банята в „Овча купел“ и превръщането й в научен център с използване на минералната вода за СПА процедури“, каза кметът. „За банята в „Горна баня“ все още нямаме финансиране, там кандидатствахме, не спечелихме проекта, обжалваме в съда. През това време имаме възможност тази година да проектираме, така че да възстановим и трите знакови бани. Те не бяха наша собственост, но като отговорни управленци ги поискахме, за да ги възстановим“, каза кметът.

Тя коментира и сградата на Централна баня и това дали тя ще си върне функциите като баня. „Въпросът е кое е реалистично и кое не. Там вече възстановихме изключително красивата сграда и превърнахме половината от нея в Музей за история на София. Аз зная решението от миналото половината да бъде музей, половината-баня, но тук говорим за реалистични решения и за начин да запазим културното богатство на града“, каза тя. Стана ясно че няма реален инвеститор, който има намерение да вложи пари в Централна баня, а общината трябва да вземе спешни мерки за да не се руши сградата. „Наше задължение е да възстановим сградата. Има възможно финансиране за това“, каза Фандъкова.

Коментари

Задължително поле