БАН разработва нови терапии за лечение на рак

Върху нови изследвания, лекарства и терапии за онкологични, сърдечно-съдови, невродегенеративни, автоимунни заболявания работят учените от Института по молекулярна биология, съобщиха от БАН. Те се стремят да разберат молекулните механизми, определящи възникването, развитието или терапията на най-различни патологии, станали бич за съвременното общество.

Най-новите разработки и научни постижения с реално приложение в области като биомедицина, екология, репродуктивна биология, археология, дизайн и изпитване на нови лекарствени препарати бяха представени от директора на института доц. Ива Угринова.

Тя посочи, че там работят най-голям процент млади учени, като средната възраст на специалистите е 36 години.

"Нашите фундаментални научно-приложни изследвания са в широк диапазон от области. Нашата цел е да решаваме социално-значими проблеми, които са свързани с тези дисциплини", допълни доц. Милена Георгиева.

Учените от БАН работят и върху геномната стабилност и динамичните процеси, свързани с нейната поддръжка, както и по приспособяването на човешкия геном към околната среда.

Сред приоритетните оси на фундаменталните научни изследвания в института са биологията на стареенето и осигуряването на възможности за здравословно остаряване, посочиха учените. Те работят по създаването на молекулни маркери за ранна диагностика на социално-значимите заболявания при човека. Молекулярните биолози съдействат и за определянето на генетичния профил на населението по нашите земи.

 

Кампания

Ангажираност към науката

Дейността на Института по молекулярна биология бе публично представена в рамките на кампанията „БАН представя своите институти“. „Целта на инициативата е да покажем ползата от научните изследвания за цялото общество“, каза председателят на академията акад. Юлиан Ревалски. По думите му през последните години нараства социалната ангажираност на науката.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука