БАН разработва нови терапии за лечение на рак

Върху нови изследвания, лекарства и терапии за онкологични, сърдечно-съдови, невродегенеративни, автоимунни заболявания работят учените от Института по молекулярна биология, съобщиха от БАН. Те се стремят да разберат молекулните механизми, определящи възникването, развитието или терапията на най-различни патологии, станали бич за съвременното общество.

Най-новите разработки и научни постижения с реално приложение в области като биомедицина, екология, репродуктивна биология, археология, дизайн и изпитване на нови лекарствени препарати бяха представени от директора на института доц. Ива Угринова.

Тя посочи, че там работят най-голям процент млади учени, като средната възраст на специалистите е 36 години.

„Нашите фундаментални научно-приложни изследвания са в широк диапазон от области. Нашата цел е да решаваме социално-значими проблеми, които са свързани с тези дисциплини“, допълни доц. Милена Георгиева.

Учените от БАН работят и върху геномната стабилност и динамичните процеси, свързани с нейната поддръжка, както и по приспособяването на човешкия геном към околната среда.

Сред приоритетните оси на фундаменталните научни изследвания в института са биологията на стареенето и осигуряването на възможности за здравословно остаряване, посочиха учените. Те работят по създаването на молекулни маркери за ранна диагностика на социално-значимите заболявания при човека. Молекулярните биолози съдействат и за определянето на генетичния профил на населението по нашите земи.

 

Кампания

Ангажираност към науката

Дейността на Института по молекулярна биология бе публично представена в рамките на кампанията „БАН представя своите институти“. „Целта на инициативата е да покажем ползата от научните изследвания за цялото общество“, каза председателят на академията акад. Юлиан Ревалски. По думите му през последните години нараства социалната ангажираност на науката.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.