„Барса“ е световен шампион по приходи

Ден, след като представи новия треньор Кике Сетиен, „Барселона“ бе обявен за най-богатия клуб в света. Каталунците оглавиха класацията по приходи за сезон 2018-19. Според доклада на „Делойт“ - Money League, испанският шампион измества големия съперник „Реал“ (Мадрид) от лидерската позиция. На „Камп Ноу“ са регистрирали зашеметяващи печалби от 840.8 млн. евро, превръщайки се в първия клуб в света, преминал границата от 800 млн. Ръстът на финансовите постъпления спрямо предходния сезон е със 150 млн. от европейската валута. Основната заслуга за нарастването на банковите сметки на каталунците са приходите от реклама. Именно в това отношение е регистрирано най-драстичното увеличение - 383.5 млн. евро.

Преднината на „Барселона“ пред „Реал“ е 83.5 милиона. Трети в подреждането е „Манчестър Юнайтед“ с приходи от 711.5 милиона евро. „Червените дяволи“ бяха начело на класацията през 2015-16 и 2016-17.

„Барселона“ е пример за клуб, който се адаптира към променящите се пазарни условия, разчита по-малко на приходите си от излъчване и се съсредоточава върху нарастващите приходи от обхвата на клуба", се казва в доклада.

Общите приходи на 20-те клуба в класацията са 9.3 млрд. евро, с 11% повече спрямо предходното издание на доклада.

В топ 10 попадат още „Байерн“, ПСЖ, „Манчестър Сити“, „Ливърпул“, „Тотнъм“, „Челси“ и „Ювентус“.

Текст под снимка

През последните сезони „Барселона“ осъществи многомилионни трансфери, но това не повлия на баланса на каталунците.

Коментари

Задължително поле