Баща на новородено преби акушерка в столицата, искал плацентата на бебето си

Снимка: Архив

Пострадалата лекарка е с комоцио, счупен нос и множество хематоми по лицето

Пореден случай на нападение над лекар: акушер-гинеколожка от болница „Шейново” д-р Албена Гагова беше пребита на работното си място от баща, който настоявал да получи плацентата на новороденото си бебе, предаде БТВ.

При посочване, че има разпореждане от управителя на болницата плацентата да бъде съхранена правилно, но не и предадена в почивния ден, без нужната документация, бащата нападнал лекарката.

Д-р Гагова не помни какво е точно е станало, но след нападението е била в безсъзнание и е с комоцио, счупен нос и множество хематоми по лицето.

По първоначална информация нападателят е с минали криминални прояви, сред които кражба, грабеж и хулигански прояви.

Пред БТВ изпълнителният директор на САГБАЛ „Шейново“ д-р Румен Велев разказа, че д-р Гагова не е добре, била е в безсъзнание около 20 – 25 минути.

Била е намерена от акушерка на площадка на стълбището, в безсъзнание, в локва кръв, разказа д-р Румяна Мандаджиева, първият повикан на мястото лекар.

Първоначално д-р Гагова е имала амнезия, но впоследствие си е спомнила, че последно е контактувала с баща на бебе, малко след като е оперирала родилката. Мъжът упорито настоявал за плацентата, без да се интересува от състоянието на детето. Тогава Гагова се свързала с началника си – д-р Велев.

"Разговаряхме два пъти. Първо, за да провери дали наистина бащата е получил разрешение от мен, както е твърдял. Това е абсолютна лъжа. При втория разговор вече се чуваше гласът на мъжа, беше агресивен", разказа д-р Велев. Той поръчал на д-р Гагова да увери бащата, че плацентата ще бъде съхранена по установения ред и в понеделник, ако всички документи са изрядни, ще му бъде предадена. След това е последвал побоят.

„Всички сме шокирани. Това е абсолютно необясним случай. Такава агресия за мен е абсолютно патологична“, коментира д-р Велев.

Той добави, че преди време е разговарял с агресивния баща, който му обяснил, че се занимава с генетични изследвания във Великобритания.

За жалост повечето вече съобщения от подобен характер започват с думата „пореден” в първото изречение.

Особено чести са нападенията над спешни екипи от линейките или в спешните приемни отделения – от пациенти, изнервени от чакането, пияни или дрогирани или просто агресивни хора.

Всеки трети лекар у нас е бил свидетел или обект на физическа агресия, отчетоха наскоро от Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ в България.

Само за 20 дни бяха регистрирани четири тежки случая на агресия спрямо лекари и заради това от Асоциацията излязоха с протестно писмо и поискаха спешни мерки за защита на медицинските служители.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право