Бг туризмът в отчайваща антистатистика

Дори не им бъркахме в носа или в гърлото

Статистиката регистрира рекорден брой пътувания на българи в чужбина за последните 12 месеца. По време на епидемичната обстановка в страната пътуванията на българи в чужбина през септември са 555,6 хил., което е само с 15% по-малко спрямо същия месец на миналата година.

В същото време обаче през септември 2020 г. посещенията на чужденци в България са 563.7 хил. или с 56.2% по-малко в сравнение със септември 2019 година.

От общия брой чужденци, посетили България през септември 2020 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 52.9%, или с 62.1% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година.

Има нещо сбъркано в тази статистика. Получил се е паритет между нашенците, пътуващи в чужбина, и чужденците идващи в България с цел туризъм. С какво не сме привлекателни, при положение, че дори не им бъркахме в носа или в гърлото за тестове. Докато - точно обратното - българите се подлагаха на доброзорна интервенция, и то срещу заплащане, за да отмарят в Халкидики или в Турция.

Ето въпрос с повишена трудност за факторите, от които зависи туризмът у нас. Или вероятно процесите са такива, че няма нужда от тези фактори. Които на всичкото отгоре са и на бюджетна издръжка, харчат пари за реклами, за национални промоции, пишат проекти по европейски програми и т. н.

Излиза, че нещата са такива, каквито са. Със или без министерство, чиновници и кампании. Уви, нека ни опровергаят, но няма как.

Коментари

Задължително поле