БДЖ вече няма дълг към държавата

БДЖ и НКЖИ вече нямат дългове към държавата.

Кабинетът увеличи капитала на „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД, чрез непарична вноска, представляваща вземане на държавата срещу дружеството, съобщиха от пресцентъа на министерски съвет. По този начин дълговете на дружеството се капитализират и се поемат от държавата.

208 млн. лева пък се предоставят целево за инвестиционни проекти на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. С тях НКЖИ ще погаси задълженията си по възмездната финансова помощ, предоставена за приключване на железопътните инфраструктурни обекти по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

“БДЖ вече е на нула. Задълженията на БДЖ към държавата се капитализират, което значи, че дружеството вече няма задължение към държавата. За да има възможността да направи своите структурни промени и да оптимизира дейността си, държавата предоставя 208 млн. лева за погасяване задълженията на НКЖИ (Национална компания железопътна инфраструктура) целево като капиталов трансфер. Това означава, че НКЖИ няма да плаща повече задължения към държавата, а средствата, които ще се спестят от вноските по дълга, ще се насочват към железопътната инфраструктура", обясни транспортният министър Росен Желязков.

Коментари

Задължително поле