Бегово изкачване и спортно ориентиране в НДК в рамките на Европейската вечер на спорта

Бегово изкачване, фасадно изкачване, спортно ориентиране в сграда и издигане с балон. Това са част от дисциплините, в които ентусиастите ще могат да се включат в рамките на Европейска вечер на спорта, която ще се проведе в Националния дворец на културата утре.

НДК 360 - Европейска вечер на спорта обединява няколко спортни събития в празник с цел да промотира възможностите за спорт в столицата и специално в и около НДК, откъдето фактически започва и пътят от центъра на града към планината Витоша. Организатори на събитието са Столична община, Фондация „София – Европейска столица на спорта“, НДК, НСА „Васил Левски“ и Българска федерация по ориентиране с подкрепата на Министерството на младежта и спорта. Това съобщиха от Националния дворец на културата.

НДК 360 продължава инициативата с благотворителна цел за подпомагане на кампанията „Витоша – достъпна за всички“ на Природен парк „Витоша“, която набира средства за изграждане на алея и спортна площадка в местността „Игликина поляна“ и на други места в планината за хора с физически увреждания. Банковата сметка и DMS номера са активни до края на годината.

Спортният празник се състои от бегово изкачване, фасадно изкачване, спортно ориентиране, издигане на балон, демонстрации и забавни игри, викторини и анимации с деца.

Дата и час: 29 септември 2018 г. от 17.00 до 20.00 ч.

Място: Външно и вътрешно пространство НДК

Програма НДК 360 - Европейска вечер на спорта:

17.00 ч. Откриване на спортния празник

17.00 ч. Старт бегово изкачване

17.45 ч. Старт спортно ориентиране

18.00 ч. Издигане с топловъздушен балон

18.30 ч. Награждаване

19.00 ч. Старт фасадно изкачване

21.00 ч. Закриване на феста

БЕГОВО ИЗКАЧВАНЕ НА НДК

Дисциплина: Скоростно бегово изкачване и спускане на Националния дворец на културата в София.

Регламент: Скоростно бегово изкачване, обиколка из сградата и спускане по стъпалата на НДК

Трасе: стартът на състезанието ще бъде даден в градинката пред НДК, близо до бул. Патриарх Евтимий, пробягва се разстоянието от 300 м до сградата на НДК и се влиза в нея през указания вход. Състезателите се изкачват от лявата страна по стъпалата до последния етаж на сградата, след което правят цялостна 360* обиколка на покривната тераса и слизат от дясната страна по стъпалата по същия път до финала. Трасето ще бъде маркирано и обезопасено и в двете посоки, в района и в сградата на Национален дворец на културата

Старт: в 17.00 ч. с масов старт

Състезателни категории: мъже и жени, юноши и девойки до 18 г. (родени след 2000 г.)

Право на участие: без ограничение

Заявки и регистрация: заявки на www.marathon.bg, регистрация на място в деня на състезанието от 16.00 до 16.30 ч. ч. в зоната на старта

Награждаване: 18.30 ч.

За контакт и информация: +359 888 241193 / [email protected] +359 898 776366

СПОРТНО ОРИЕНТИРАНЕ ИЗ НДК

Дисциплина: индивидуално

Регламент: съгласно правилника на федерацията

Трасе: технически данни - Карта Мащаб – 1 : 1000 като подробности по техническата част ще бъдат публикувани в бюлетина.

Старт: 17.45 ч.

Състезателни категории: мъже и жени, юноши и девойки под 17 г. (родени след 2001 г.) и ветерани мъже и жени 35+

Право на участие: неограничено

Заявки и регистрация: заявките се подават до 25 септември 2018 г. на www.orienteering.bgр регистрацията е на място в деня на състезанието от 16.00 ч. до 16.30 ч. в зоната на старта

За контакт: www.orienteering.bg

ФАСАДНО ИЗКАЧВАНЕ НА НДК

Дисциплина: Скорост

Регламент: Отчита се времето за изкачване, чрез техника на единичното въже, като в края на маршрута всеки състезател сам спира времеизмервателната уредба чрез натискане на бутон.

Трасе: Северна фасада

Старт: паралелен от 19.00 ч.

Състезателни категории: мъже и жени

Право на участие: членове на клубове по спелеология и алпинизъм

Задължителни изисквания: Декларация от участника, че владее техниката на единичното въже.

Заявки и регистрация: на място в деня на събитието от 18:00 часа

За контакт: Теодор Кисимов [email protected] 0898 640592

ИЗДИГАНЕ С ТОПЛОВЪЗДУШЕН БАЛОН

Регламент: В панорамното издигане с топловъздушен балон участват хора с увреждания и техни придружители. Участниците са освободени от такса.

Период на провеждане: 18:00 до 21:00 часа

Заявки и регистрация: на място в деня на събитието от 18:00 часа

СТАРТОВА ТАКСА: Участниците заплащат 5 лв. стартова такса, която е предназначена за благотворителната кампания „Витоша – достъпна за всички“ набиране средства за изграждане на алеи и спортни площадки в планината за хора с физически увреждания. Отделно хората извън участниците ще могат да подпомогнат инициативата с набиране на средства в специалните урни на Природен парк „Витоша“, които ще бъдат поставени в зоната на старт/финала на събитието пред НДК.

КЛАСИРАНЕ И НАГРАДИ: В беговото изкачване, спортното ориентиране и фасадното изкачване победителите при мъжете и при жените ще получат по 300 лв, вицешампионите по 200 и бронзовите медалисти по 100 лв. За юношите и девойките са предвидени материални награди. Всички призьори ще получат медали. Още много награди и сувенири ще бъдат раздадени по време на забавните игри и викторини.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ: на www.sofia2018.bg и чрез [email protected]. Организаторите не носят отговорност за евентуални промени и събития, предизвикани от извънредни обстоятелства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България