Бездимните цигари не са безвредни

Новите тютюневи продукти трябва да бъдат регулирани както досегашните

На конференция в Столичната библиотека бяха представени вредите от нови продукти, навлизащи на българския пазар, промотирани от тютюневата индустрия. Бездимните цигари, макар че са по-безвредни заради това, че няма горене на тютюна, все пак не са съвсем безопасни, обясни пред „Труд“ Патриша Ламбърт - директор на Международния правен консорциум.

„Тютюневата индустрия претендира, че тези нагряващи продукти са по-малко вредни от цигарите. Науката още няма достатъчно проучвания. Ние знаем, обаче, че тези продукти съдържат тютюн и никотин, който е отрова. Мисля, че няма значение дали пием цяла чаша отрова или половин. И в двата случая се тровим. Знаем, че никотинът променя рецепторите в мозъка и стартира процес на пристрастяване“, обясни Ламбърт.

Новите тютюневи се представят по начин, привлекателен за младите хора и могат да подтикнат към пушене непушачи, смята Ламбърт. Тя не отрича, обаче, че те са по-подходящи от цигарите за хора, които вече пушат.

Тя съобщи, че в Америка има иновативно устройство, което още не се продава другаде по света. То изглежда като флаш памет и съдържа никотин колкото цяла кутия цигари. 50-60 на сто от децата в някои училища в САЩ го ползват.

Ако съдържат тютюн и никотин, и новите продукти трябва да бъдат правно регулирани по същия начин, като досегашните тютюневи изделия – със същия данък, същите рекламни ограничения, същите предупреждения върху опаковките, смята Ламбърт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве