Безплатни изследвания за хепатит С в София

Държавна институтска болница "Св. Иван Рилски"

До 19 юни в болница „Св. Иван Рилски“

Между 80 и 90 хиляди са българите, заразени с хепатит С, показва статистиката. Заради необходимостта от ранна диагностика в столичната болница „Св. Иван Рилски“ ще се правят безплатни изследвания за инфекциозното заболяване. Кабинетите могат да бъдат посетени до 19 юни между 8 и 14 часа.

На безплатните прегледи за хепатит „Св. Иван Рилски“ ще се използват иновативни тестове с голяма точност и дават резултат в рамките на 10 минути. Не е необходимо изследващите се да са гладни и жадни. За самото изследване е нужна само 1 капка кръв, взета от пръста на ръката, съобщават от болницата.

Ако заразяването с хепатит С се потвърди, пациентите ще получат безплатна консултация с гастроентеролог и ще бъдат насочени за лечение. Хепатит С вече се лекува, като ефектът от терапията е почти 100%, каза пред БНР проф. Красимир Антонов от Клиниката по гастроентерология.

„Радостното е, че България не изостава в това отношение от лидерите в света, така че ние от 2016 година изключително преминахме и само на лекарства, които директно действат върху организма. Това са хапчета, интерферон, които буквално за осем до дванайсет седмици ние изчистваме трайно и завинаги хепатит С“, обясни той.

Коментари

Задължително поле