Безплатно обучават студенти на домедицинска помощ в Пловдив върху "охкащи" и "умиращи" манекени

Безплатно обучение за оказване на Спешна домедицинска помощ за всички желаещи студенти стартира в Пловдив тази седмица и ще продължи до 31 май. Инициативата е изцяло със социален ефект и е на Медицинския университет и на Технологичен център за спешна медицина (ТЦСМ).

По време на кампанията студентите от пловдивските висши училища ще усвоят знания и умения за оказване на животоспасяваща помощ на хора в критични за здравето ситуации, при аварии, бедствия или други инциденти. Безплатното обучение ще се провежда на групи от 10 души и е на тематични модули по избор. Желаещите могат да избират съобразно подготовката и знанията си определен курс между пет нива от предварителната програма в раздел "Учебно-тренировъчна дейност". Основни и специализирани курсове за лица с немедицински познания за оказване на домедицинска помощ при специфични и рискови за живота инциденти са сред най-търсените обучения, приложими за студентската общност. Обученията се провеждат на български и на английски език. На курсистите се предоставят материали за самоподготовка и алгоритми за поведение при спешни ситуации.

Студенти от всички вузове и специалности в Пловдив ще се учат да оказват спешна домедицинска помощ на манекени-пациенти, на които се обучават и бъдещите медици. На куклите могат да се следят различни жизнени показатели, като те "охкат" при болка и даже "умират" при погрешни действия. Завършилите студенти получават сертификат. Придобитите знания са от жизнено значение и са необходими за всеки човек в ежедневието.

От ТЦСМ се обръщат към студентската аудитория, защото за всеки е важно да има основни знания как се действа в критични ситуации. Все още много от младите хора остават напълно неподготвени за евентуална критична ситуация, изискваща бърза и адекватна реакция, за да овладееш първоначалната паника и помогнеш да се запази живот. Студентите са с потенциал да усвояват бързо и трайно нови знания, които да превърнат в свои умения. Социалният ефект е безспорен, тъй като в днешното динамично и стресово време действията при инциденти, критични ситуации, аварии, бедствия и други кризисни събития е от изключително важно значение за намаляване на значителни стресови последствия. В критична ситуация самообладанието спасява човешки живот, а то е резултат от трайни знания и автоматизирани умения за навременна, адекватна и компетентна намеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве