Арестуваха мъж, опитал се да пробие с колата си охраната на американска военна база във Великобритания

Съдът остави в ареста полицай, обвинен в покровителство на криминални лица

Николина Ангелкова: Ще работим с Индия за увеличаване на туристите и привличане на инвестиции

Кметът на Свищов откри Коледен благотворителен базар Изложението ще остане в парка на площад "Свобода" от 18 до 24 декември

Цацаров прехвърля 10 тежки дела на следствието (обзор) Борислав Сарафов встъпи в длъжност в НСлС

Полицията в Сливен издирва 48-годишен мъж

Бивш моряк загина в пожар

Сертификационни стрелби се проведоха на Учебен полигон „Ново село“

Бивш лейтенант на Очите в затвора за превишена скорост

Петима от побойниците в Асеновград ще лежат в затвора от 8 до 22 месеца, шестима се разминаха с условни присъди

Област Шумен усвоява 37 млн. лв. за пътища

41 млн. евро допълнително получи България по Международен фонд „Козлодуй“

Плувен празник „Коледни делфини“ зарадва 88 деца

Нено Димов подписа договор за инсталациите за отпадъци на Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово

ВМА: Простреляният данъчен служител е с опасност за живота

Безплатно обучават студенти на домедицинска помощ в Пловдив върху „охкащи“ и „умиращи“ манекени

Безплатно обучение за оказване на Спешна домедицинска помощ за всички желаещи студенти стартира в Пловдив тази седмица и ще продължи до 31 май. Инициативата е изцяло със социален ефект и е на Медицинския университет и на Технологичен център за спешна медицина (ТЦСМ).

По време на кампанията студентите от пловдивските висши училища ще усвоят знания и умения за оказване на животоспасяваща помощ на хора в критични за здравето ситуации, при аварии, бедствия или други инциденти. Безплатното обучение ще се провежда на групи от 10 души и е на тематични модули по избор. Желаещите могат да избират съобразно подготовката и знанията си определен курс между пет нива от предварителната програма в раздел „Учебно-тренировъчна дейност“. Основни и специализирани курсове за лица с немедицински познания за оказване на домедицинска помощ при специфични и рискови за живота инциденти са сред най-търсените обучения, приложими за студентската общност. Обученията се провеждат на български и на английски език. На курсистите се предоставят материали за самоподготовка и алгоритми за поведение при спешни ситуации.

Студенти от всички вузове и специалности в Пловдив ще се учат да оказват спешна домедицинска помощ на манекени-пациенти, на които се обучават и бъдещите медици. На куклите могат да се следят различни жизнени показатели, като те „охкат“ при болка и даже „умират“ при погрешни действия. Завършилите студенти получават сертификат. Придобитите знания са от жизнено значение и са необходими за всеки човек в ежедневието.

От ТЦСМ се обръщат към студентската аудитория, защото за всеки е важно да има основни знания как се действа в критични ситуации. Все още много от младите хора остават напълно неподготвени за евентуална критична ситуация, изискваща бърза и адекватна реакция, за да овладееш първоначалната паника и помогнеш да се запази живот. Студентите са с потенциал да усвояват бързо и трайно нови знания, които да превърнат в свои умения. Социалният ефект е безспорен, тъй като в днешното динамично и стресово време действията при инциденти, критични ситуации, аварии, бедствия и други кризисни събития е от изключително важно значение за намаляване на значителни стресови последствия. В критична ситуация самообладанието спасява човешки живот, а то е резултат от трайни знания и автоматизирани умения за навременна, адекватна и компетентна намеса.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.