Безумен план за махане на маските

Зам. здравният министър д-р Александър Златанов анонсира безсмисления план на началника си д-р Стойчо Кацаров.

Здравно министерство обяви странен стимул за ваксинацията на населението

От ведомството на д-р Стойчо Кацаров си оставиха вратичка за неиздаването на странните правила

Здравни инспектори се хванаха за главата

Имаш ваксина - сваляш маската, но преболедувалите да продължават да я носят. Така звучи на първо четене странният, дори абсурден и безсмислен план за режима на предпазните маски в малки търговски обекти, който се подготвя в здравно министерство. Юристи и лекари коментираха пред „Труд”, че текстовете ще са дискриминационни.

Ваксинираните продавачи, фризьорки или фитнес инструктори можело да са без маски и ще трябва да доказват имунизацията си при проверка със сертификат.

За клиентите им обаче ще важи носенето на маска в помещенията.

Самата проверка пък ще е на плещите на здравните инспектори, които днес буквално се хванаха за главата и все още не знаеха ще имат ли право да искат документ за ваксинация при проверка на обектите, при положение, че ваксината срещу COVID-19 не е задължителна.

Под въпрос са и хората, които са изкарали коронавирус и са с имунитет. Лекари от COVID-19 отделения в страната пък припомниха, че все още не е ясно дали ваксинираните не пренасят заразата, или само не се разболяват.

Бъдещата заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров бе анонсирана от заместника му д-р Александър Златанов: „Последните данни, които имаме за развитието на пандемията в страната сочат, че заболеваемостта спада до 50 на 100 хил. души население, което нарежда България по този показател на 23-то място в ЕС, и ни дава основания да предприемем действия за облекчаване на изискването за носене на предпазни маски от ваксинирани срещу COVID-19 граждани в някои закрити пространства.” 

Малко след това от здравно министерство обаче допълниха, че целта така да рекламират ваксинационнатата кампания и повече хора да се ваксинират: „По този начин повече българи ще бъдат стимулирани да изберат ваксината като начин да предпазят себе си и близките си от коронавирусната инфекция”, обявиха здравните власти.

Завършената ваксинация ще се удостоверява чрез сертификат, какъвто у нас се издава на всеки имунизиран гражданин. За всеки случай от ведомството на д-р Стойчо Кацаров си оставиха вратичка и за неиздаването на абсурдните правила.

„По конкретните текстове на заповедта все още се дискутира и за категоричност може да се говори след публикуването є на сайта на министерството на здравеопазването”, информираха от там.

Адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право, пред „Труд”:

Ваксиниран или не е дискриминативен подход

Проблем е обработването на чувствителна здравна информация

Това, което ме притеснява относно бъдещата заповед, на първо място е, че тя все още обективно не е факт. Ако бъде приета, така както дадоха заявка, моите резерви са в две посоки. Едното е, че ако ние носим маска, за да не се заразяваме, откъде стигаме до извода, че човек с ваксина не е заразоносител. Няма никъде научни конкретни данни, че той не разпространява заразата.

Второто - какво се случва в малките колективи, ако имам един човек, който по медицински показания не може да бъде ваксиниран.

Заповедта трябва да обхваща различните хипотези, без да противопоставя хората и без да нарушава техните права. Ваксинирани или не, още повече с една препоръчителна ваксина, каквато е тази за COVID, не може да се правят подобни разграничения, подобен подход може да се възприеме като дискриминативен.

Друг правен проблем е обработването на чувствителна здравна информация, според Регламента и Закона. Човек може да не иска да споделя какво пише в сертификата за ваксинация и т. н. с всеки - портиер, бакалин, колега.

Министърът на туризма Стела Балтова представи знак за сигурност

Слагат стикери на хотели с имунизиран персонал

Първият е в Албена

Служебният министър на туризма Стела Балтова показа специалния стикер, който пръв получи хотел в Албена.

Даниела Фархи
ТРУД, Варна

Министерствата на здравеопазването и туризма ще дават специални стикери на всеки туристически обект, чийто персонал е ваксиниран. Това заяви служебният министър на туризма Стела Балтова, която постави първия такъв знак за сигурност на хотел „Маритим Парадайз Блу” в Албена и заедно с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посети ваксинационния център в комплекса. В парковата му част е обособен COVID хотел, а към момента имунизирани са 70% от персонала.

Плановете са до юли защита срещу коронавирус да имат всички работещи, сред които и 230 чужденци от Киргистан, Казахстан, Украйна, Турция и Италия. „Кампанията е доброволна. Никого не сме уволнявали, а предлагаме стимули на желаещите да се ваксинират”, поясни изпълнителният директор на „Албена” АД Красимир Станев.

Среща в Люксембург

Предстоят преговори за евросертификатите

Омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър Стойчо Кацаров, европейския омбудсман и ЕК за проблем, който имат над 100 000 българи. Те са преболедували COVID-19, но не могат да получат цифровите сертификати на ЕС. Причината е, че вместо PCR, са си направили антигенен тест.

„Непризнаването на резултатите от бързите антигенни тестове за издаване на сертификат за преболедуване, в рамката на цифрови COVID сертификати на ЕС, създава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава граждански права и е несправедливо”, посочва Ковачева.

В препоръка до Стойчо Кацаров тя обръща внимание и на факта, че се нарушават правата и на други граждани, при които болестта е протекла безсимптомно, но е доказана с антитела. И те остават без сертификат.

Омбудсманът е поискала от министър Кацаров да повдигне тези въпроси на срещата на министрите на здравеопазването на 14 и 15 юни в Люксембург. Зам. здравният министър Димитър Петров прогнозира, че тогава казусът ще се уреди на европейско ниво.

Проф. Радостина Александрова, имунолог от БАН, пред „Труд": Вирусът въобще не си е отишъл

Посоката, в която се върви е връщане към нормата. Въпросът е как трябва да стане това връщане. Това, което хората трябва да знаят обаче е че вирусът въобще не е изчезнал.

Това, че броят на заразените е спаднал не бива да ни мами, защото колкото хора по света решиха, че са се преборили с вируса, след това им излезе през носа.

Лятото се надявам да е спокойно, но е важно хората да не си правят илюзии, че вирусът си е отишъл, защото на есен може отново да се активизира и да стане доста неприятно.

Има опасност да настъпи страшна какофония, защото вече се заговори за хора, които искат сертификати без да са се ваксинирали, или да са преболедували. Разправията ще е голяма, но всички трябва да разберат, че нямаме друга опция освен да се ваксинираме.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения