Без ваксина няма училище в Италия

Родителите на ученици ще бъдат глобявани с 500 евро, ако изпратят детето си неваксинирано на училище в Италия. Тази мярка се взима след месеци на национални дебати за задължителната ваксинация, съобщи БГНЕС.

Децата под шестгодишна възраст могат да бъдат връщани от училище или детска градина, а за родителите на по-големите се предвижда финансова санкция.

Новият закон идва на фона нарастващите случаи на морбили и властите съобщават, че нивото на ваксинация се е повишило откакто законът е въведен.

Законът "Лорензин" е кръстен на бившия здравен министър, който предложи децата да получават редица ваксини, преди да отидат на училище. В списъка са включени ваксини против варицела, полиомиелит, морбили и рубеола.

Крайният срок за представянето на документите изтече вчера.

„Сега всеки има време да навакса”, заяви здравния министър Джулия Грило. Тя казва, че новите правила са прости - „без ваксина няма училище”.

Италианските власти очакват, че в резултат на закона нивото на ваксинация да достигне препоръчаните от Световната здравна организация от 95% покритие, при който разпространението на тези болести е малко вероятно и хората, които не могат да бъдат ваксинирани, като бебета и хора с нарушения в имунната система, са защитени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа