Без наказателни лихви по заеми и кредитни карти

Всички хора и фирми, които могат да си позволят да плащат, ще продължат да го правят, за да не развалят кредитната си история, смятат банкери.

Няма да спират тока за просрочени плащания на сметки

Шанс за хора в затруднение

Няма да има наказателни лихви, ако хората и фирмите не изплащат кредитите си по време на извънредното положение, решиха окончателно депутатите. “До отмяна на извънредното положене не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, като и непаричните последици, като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи”, гласи приетият на второ четене текст от закона за извънредното положение.

Това означава, че и при забавяне на вноски по кредитни карти не трябва да има наказателна лихва. А банките няма да изземат вещи, които са дадени като обезпечение. Тези правила важат и за бързите кредити. При забавяне на плащането на сметки за електроенергия не би трябвало да има непарични последици за клиентите като спиране на тока.

Гласуваният текст е шанс на хора и бизнеси, които са в затруднено положение да спят малко по-спокойно, да вземат решение как да преодолеят трудностите, коментира за “Труд” банкерът Левон Хампарцумян. Същевременно хората и фирмите, които могат да си позволят да плащат, ще продължат да го правят, допълни той. Животът ще продължи и след пандемията, а отношенията на фирмите с банката са много важни. Никой, който може да плаща, няма да иска да развали кредитната си история, смята Левон Хампарцумян. Въпрос на търговски политики на банките е какво ще направят, за да преоценят моделите на риск в необичайната ситуация, заяви още банкерът. “Няма банка, която да иска да удуши клиентите си. Банката иска да има живи и проспериращи клиенти, които да плащат”, каза Левон Хампарцумян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари