Без срок за прехвърляне на втората пенсия

В промените в КСО, минали на първо четене в парламента, срокът за прехвърляне на парите в НОИ расте всяка година и стига до 5 години преди пенсиониране.

БСП предлага промени в КСО

Всеки да може да прехвърли парите си за втора пенсия от частния фонд в НОИ до последния момент преди пенсионирането си. Това е едно от предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, които БСП внесе между първо и второ четене на текстовете. Във варианта досега е предвиден срок за прехвърляне на партидите, който расте и стига до 5 години преди пенсиониране. Друго предложение е фондовете да гарантират не само брутния размер на направените осигуровки, но и сумата да се индексира с натрупаната инфлация към месеца преди отпускането на пенсията.

От БСП настояват още фондовете задължително да предлагат на клиентите си гарантиране на първия размер на отпуснатата пенсия. В проекта на правителството се предвижда тази възможност да се предоставя при поискване от осигуреното лице.

В законопроекта на левицата е записано още фондовете за изплащане на пожизнени пенсии и разсрочени плащания да вземат 10% такса от дохода, реализиран от инвестирането на средствата.

Коментари

Задължително поле