Без такси за детски градини и ясли в община Омуртаг

Снимка: Архив

Разходите за малчуганите ще се поемат от местните общински приходи

Таксите за детските ясли и градини в община Омуртаг отпадат със задна дата от 1 август. Това решение е взел местният Общински съвет по предложение на кмета инж. Ешреф Ешрефов, съобщиха от администрацията му. За да бъдат освободени родителите от плащане на такси, са направени промени в наредбата за местните такси и цени на услуги в общината.

В община Омуртаг има една детска ясла и две средищни детски градини с осем филиала в селата, уточняват от местната управа. Към момента в тях се обучават и възпитават 484 деца, на възраст до 7 години. Досега родителите са плащали около 2 лв. за присъствен ден на детето си в градина, като за селата е имало облекчение в таксите. С отпадането им всички разходи ще се поемат от общинския бюджет и ще бъдат за сметка на местните приходи.

„Целта на тези промени е подобряване нивото на образование в общината, чрез пълно обхващане на всички деца в детските заведения от най-ранна възраст. Очаква се отмяната на таксите да осигури пълна и редовна посещаемост, равен достъп до качествено образование, независимо от финансовите възможности на родителите и настойниците, както и да се стимулират младите хора да не се местят в търсене на по-добри условия за живот на семействата си”, допълват от Общината.

Коментари

Задължително поле