Без тъга по двулевката

От 1 януари 2021 г. БНБ изважда от обращение банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., които престават да бъдат законно платежно средство. Но ще могат да се обменят в касовия център на БНБ без ограничение.

Всъщност книжните двулевки отдавна вече ги няма. След като пуснаха монетите със същата стойност, банкнотите се превърнаха в нумизматична ценност. И сега могат да се видят обяви за продажба на хартийката с лика на Паисий Хилендарски за колекционери. Цените варират в широки граници - от 3 лв. за брой, до над 10.

В случая стойността е без значение. Същото стана преди време и с книжното левче. Дай Боже, ако всичко върви нормално, след 3-4 години да кажем въобще сбогом на националната валута. Да живее еврото! Стига да е живо дотогава.

Че ще има носталгици, не бива и да се съмняваме. Важното е какво можеш да купиш с двата лева - днес и след време. Например кило хляб, или два кренвирша от известна марка, опаковка аналгин или валидол.

И все пак - Паисий ще ни липсва, не само защото е дело на известния наш художник Кирил Гогов, автор на цялата емисия банкноти и на националния герб. А може би защото Гогов рисува себе си в образа на Паисий Хилендарски и така също остава в историята. Поне така се говори...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари