Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Без 21 животоспасяващи лекарства през 2018 г.

НЗОК ще получи отстъпки за медикаменти в размер на 160 млн. лв. догодина

Недостъпни за българските пациенти са на път да станат 21 животоспасяващи и животоподдържащи лекарства през 2018 г. За това предупреждава Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители у нас в позиция относно мораториума за нови медикаменти (молекули), който депутатите приеха с бюджета на НЗОК за догодина.

Поради заложената забрана широко прокламираното увеличение на средствата за здраве с 400 милиона лв. няма да доведе до подобряване на лекарственото лечение на българските пациенти, посочват фармапроизводителите. Сред новите терапии, до които пациентите няма да имат достъп, са и такива, които вече са препоръчани за заплащане на базата на оценка на здравните технологии и за които са сключени договори за отстъпки с изгодни за НЗОК условия. Недостъпни може да се окажат медикаменти за левкемии, метастази, различни видове тумори, белодробни болести, ревматоиден артрит, множествена склероза и др.

На фона на най-ниските цени на производител в Европейския съюз, през 2017 г. фармацевтичните компании предоставят на НЗОК компенсация на разходи за лекарства под формата на отстъпки на стойност 130 млн. лв. Общо за периода 2015, 2016 и 2017 г. отстъпките са в размер на 264 млн. лв. За 2018 г. НЗОК ще получи компенсация в размер на около 160 млн. лв. Тази значителна компенсация на разходите за лекарства се обезсмисля, ако не помага на българските пациенти да получат навременен достъп до нови терапии.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Е как иначе? Трябва да има пари за крадене, иначе парцала Борисов не може да спи и айдуците му сън не ги лови. Да им ева майките свински.

Отговорете