Без 21 животоспасяващи лекарства през 2018 г.

НЗОК ще получи отстъпки за медикаменти в размер на 160 млн. лв. догодина

Недостъпни за българските пациенти са на път да станат 21 животоспасяващи и животоподдържащи лекарства през 2018 г. За това предупреждава Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители у нас в позиция относно мораториума за нови медикаменти (молекули), който депутатите приеха с бюджета на НЗОК за догодина.

Поради заложената забрана широко прокламираното увеличение на средствата за здраве с 400 милиона лв. няма да доведе до подобряване на лекарственото лечение на българските пациенти, посочват фармапроизводителите. Сред новите терапии, до които пациентите няма да имат достъп, са и такива, които вече са препоръчани за заплащане на базата на оценка на здравните технологии и за които са сключени договори за отстъпки с изгодни за НЗОК условия. Недостъпни може да се окажат медикаменти за левкемии, метастази, различни видове тумори, белодробни болести, ревматоиден артрит, множествена склероза и др.

На фона на най-ниските цени на производител в Европейския съюз, през 2017 г. фармацевтичните компании предоставят на НЗОК компенсация на разходи за лекарства под формата на отстъпки на стойност 130 млн. лв. Общо за периода 2015, 2016 и 2017 г. отстъпките са в размер на 264 млн. лв. За 2018 г. НЗОК ще получи компенсация в размер на около 160 млн. лв. Тази значителна компенсация на разходите за лекарства се обезсмисля, ако не помага на българските пациенти да получат навременен достъп до нови терапии.

Коментари

Задължително поле