Беларус дарява на Сърбия четири нови изтребителя „МиГ-29“

До края на годината президентът на Беларус ще посети Сърбия и ще обяви решението на Минск да дари на западната ни съседка четири нови изтребителя „МиГ-29“. Информацията потвърди беларуският посланик в страната Валери Брилов, като същевременно подчерта, че военно-техническото сътрудничество между двете страни ще продължи да се развива, съобщи електронното издание на сръбския ежедневник Srbija Danas.

С новото дарение, армията на Сърбия ще разполага с общо 14 модернизирани „МиГ-29“. Машините ще бъдат доставени в Сърбия на същия принцип и условия, при които по-рано Белград получи самолети от Москва.

„До края на 2018 г. е планирано посещение на Александър Лукашенко. По отношение на развиването на двустранно сътрудничество в областта на военното оборудване, ние разполагаме с такова. Работим активно върху доставката и ремонта му. Сътрудничеството (между Беларус и Сърбия) продължава да бъде релевантно“, увери Брили.

Преговорите между Белград и Минск за доставката на машините бяха обявени през април тази година, в рамките на посещението на сръбския военен министър Александър Вулин в Русия.

Коментари

Задължително поле