Беларус затваря границите си с Литва, Полша и Украйна

Беларус се вижда принудена да затвори границите си със съседните Литва, Полша и Украйна, заяви президентът Александър Лукашенко, пише ТАСС. Той е призовал народите на трите съседни на Беларус държави да възпират политиците си и така да предотвратят война.

По-рано Полша предложи създаването на европейски стабилизационен фонд за Беларус на стойност най-малко 1 милиард евро. Полският премиер Матеуш Моравиецки нарече фонда „нов план Маршал“ и обяви, че той ще бъде официално представен пред Европейския съвет следващата седмица.

Създаването на стабилизационен фонд за Беларус вече има подкрепата на Чехия, Унгария, Словакия и Литва, обяви полският премиер Матеуш Моравецки, след подписването на обща декларация с министър-председателя на Литва Саулиус Сквернелис. „ЕС и почти целият свят подкрепят стремежите на белорусите за свобода. Затова в нашата декларация потвърждаваме нашето стратегическо сътрудничество и плановете ни да помогнем на Беларус, което включва и икономическа помощ“, заяви Моравецки.

Коментари

Задължително поле