Белият дом: Байдън смята, че газопроводът „Северен поток 2“ е „лоша сделка“ за Европа

Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че газопроводът „Северен поток 2“ е „лоша сделка“ за Европа и възнамерява да „преразгледа“ ограничителните мерки, наложени от предишната администрация по този проект, заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, цитирана от ТАСС.

Един от журналистите я помоли да каже дали по време на по-ранния телефонен разговор между Байдън и германския канцлер Ангела Меркел е повдигната темата за „Северен поток 2“. Псаки отговори, че няма допълнителни съобщения относно съдържанието на този разговор.

Преди седмица предишната администрация на САЩ наложи санкции срещу плавателния съд „Фортуна“, който участва в изграждането на газопровода „Северен поток 2“, и неговия собственик - компанията „КВТ-Рус“. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че новите ограничения от страна на Вашингтон са враждебни действия и явно пренебрегване на нормите на лоялна конкуренция. В неделя компанията-оператор Nord Stream 2 заяви пред репортери, че шлепът „Фортуна“ е възобновил полагането на тръбите на газопровода в датски води.

Коментари

Задължително поле