Белият дом: САЩ все още не са извадили останки от БЛА от Черно море и е малко вероятно да успеят

САЩ все още не са успели да получат останките от разбилия се в Черно море американски дрон MQ-9 и едва ли ще успеят. Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, коментира това за CNN.

„Не го хванахме. И не съм сигурен, че можем да го направим. Падна много, много дълбоко в Черно море. Така че все още се опитваме да разберем дали е възможно да положим някакви усилия, за да го вземем. Може би не", каза той. Кърби добави, че Вашингтон проучва "кадри", направени от района на катастрофата.

По-рано в ефира на телевизионния канал официозът посочи, че руският ескорт на американски летящи обекти над Черно море „не е необичайно“, но на 14 март според него действията на Москва са се отличавали с „непрофесионализъм и безразсъдство“.

Според руското министерство на отбраната средствата за управление на руските въздушно-космически сили са регистрирали полет на американски дрон MQ-9 в района на полуостров Крим във вторник сутринта. Както уточниха от ведомството, полетът е извършен с изключени транспондери „в нарушение на границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, установен за провеждане на специална военна операция, предоставени на всички потребители на международното въздушно пространство и публикувани в съответствие с международните стандарти." Министерството на отбраната добави, че дронът в резултат на рязко маневриране е преминал в неконтролиран полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност. Руските изтребители не са използвали бордово оръжие, не са влизали в контакт с безпилотен летателен апарат и са се завърнали благополучно на летището за базиране, уточняват от военното ведомство.

Според Европейското командване на въоръжените сили на САЩ един от двата руски самолета Су-27 е ударил перката на американски дрон, което е довело до падането му във водите на Черно море. Президентът на САЩ Джо Байдън е информиран за инцидента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка