Берлин незаконно депортирал екстремист

Върнатият на Тунис Сами А. е бил бодигард на Осама бен Ладен

Спад в подкрепата за ХДС/ХСС

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер бе обвинен, че незаконно е депортирал предполагаем ислямски екстремист, за когото се смята, че е бил бодигард на лидера на “Ал Кайда” Осама бен Ладен. Това е станало въпреки съдебно решение, че Сами А. може да остане в Германия, предаде Ройтерс.

Случаят със Сами А. получи известност през април, когато бе официално потвърдено, че от години живее в Бохум, провинция Северен Рейн-Вестфалия, заедно със съпругата си и четирите им деца и получава социални помощи от 1168 евро. Разследван е за връзки с “Ал Кайда”, но обвинения не са му повдигани. Всеки ден е трябвало да се подписва в полицията.

Пред в. “Билд” Сами А. (42 г.) заявил, че му е казано, че “решението за депортация идва от самия връх и нищо не може да му бъде направено”. Германското МВР подчерта, че не е имало натиск над провинциалните власти, в чиито правомощия са депортациите. Самият Зеехофер посочи, че разбрал за съдебното решение, едва когато Сами А. бил вече бил напът към Тунис миналия петък.

“Не спазвате буквата на закона”, нападна Зеехофер лидерът на Зелените Роберт Хабек. В същия дух се изказа и Волфганг Кубицки, зам.-шеф на друга опозиционна партия – либералната “Свободни демократи”.

Зеехофер, лидер на баварския ХСС, сестринска партия на ХДС на канцлерката Ангела Меркел, заема твърда антимигрантска позиция. Съюзът им регистрира рекорден спад в подкрепата до 30,5%.

През септември в Бавария предстоят местни избори и проучване от понеделник показа снижаване на популярността на Зеехофер. Две трети от германците искат той да подаде оставка като министър.

Коментари

Задължително поле