Берлускони - гълъбът на мира в Украйна?!

Експремиерът ще ходи при Путин да го кара да седне на масата за преговори

За Силвио мир благодарение на него бил похвален край на политическата му кариера

За жителите на Апенините Влодимир Зеленски не бил никак симпатичен

Берлускони бил способен да убеди Путин да каже сбогом на оръжията, просто защото e един от неговите най-добри приятели
Силвио Берлускони смята да убеди своя стар приятел Владимир Путин да седне час по-скоро на масата на преговорите за постигане на мир в Украйна. Нещо новече - както твърди журналистът Николас Фарел в английския седмичник за политика и бизнес „The Spectator“, четирикратният премиер на Италия трябвало да посети Москва за разговори с президента на Русия най-късно до Коледа и моторите на личния му джет вече били запалени. Като 86-годишният дългогодишен лидер на италианската десница и преуспял предприемач дори тайно си мечтаел бъдещото мирно споразумение между Русия и Украйна да бъде неговата „политическа лебедова песен“.

Според Николас Фарел Берлускони бил способен да убеди Путин да каже сбогом на оръжията, просто защото руският президент по собствените му думи смятал експремиера за един от неговите петима най-добри приятели. А и моментът мирната инициатива да бъде подета от италианския политик бил от подходящ, по-подходящ, тъй като американският държавен глава Джо Байдън напоследък бил доста ядосан на украинския си колега Влодимир Зеленски и го натискал да се замисли сериозно по въпроса за мира. В подкрепа на твърденията си за щенията на бившия италиански министър-председател британският журналист цитира неговия близък довереник, съмишленик и заместник-министър на културата в правителството на Джорджа Мелони - изкуствоведа Виторио Сгарби. Та той му бил казал в Рим преди няколко дни, че Берлускони смятал себе си за „единствения възможен брокер“ на мира в Украйна и възнамерявал да се включи активно в играта. „Берлускони обича благородните жестове и това е жестът, който той бленува.“ - бил казал Сгарби на Фарел, допълвайки: - „Силвио вярва, че може да го стори и ако го стори, разбира се без да подкопава позицията на НАТО, той ще влезе в историята като глобален герой!“

Но с подобна стъпка Берлускони щял да затвърди и авторитета си в Италия, тъй като сънародниците му настояват за мир в Украйна колкото се може по-скоро. Освен това въпреки клетвите на премиерката Джорджа Мелони за безпределна вярност към НАТО и в подкрепа на властта в Украйна, едва 43 на сто от италианците били съгласни с нея - най-ниското равнище на подкрепа в Европа. За капак според Фарел на мнозинството от жителите на Апенините Влодимир Зеленски не бил никак симпатичен и те искали той да постигне компромис с Путин, като пък едва една четвърт от италианците подкрепяли НАТО в устрема на блока да изпраща оръжия на Киев. Следователно за автора на британския седмичник една мирна мисия на Берлускони можела да придобие бързо популярност в страната и като нищо да се случи. А освен това експремиерът познавал добре ролята на посредник, тъй като той бил радетелят за срещата на върха в Рим през 2002 г. между НАТО и Русия, след която Москва придоби статут на постоянен наблюдател в Алианса и повече от десетилетие имаше постоянен представител в неговата щаб-квартира в Брюксел.

Ако се вярва на медиите в Рим и Милано, нито хора от партията на Берлускони „Форца Италия!“, нито представители на кабинета на Джорджа Мелони, са потвърдили твърденията в днешния брой на „The Spectator“. Но и не са ги отрекли, което навежда на мисълта, че дим без огън няма и Силвио Берлускони може съвсем скоро да полети за Москва с няколко кашона пенливо червено вино „Ламбруско“ - любимото на приятеля му Владимир Путин. От онова, което той му изпраща вече две десетилетия всяка година за рождения ден на руския президент на 7 октомври и с което могат спокойно да вдигнат наздравица за мирна Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи