Берн обясни за прихващането на руския самолет: Беше рутинна проверка

Швейцарските власти дадоха обяснение за инцидента, при който техни изтребители прихванаха руски правителствен самолет над швейцарска територия.

„Това е като полицейски патрули на улицата, които проверяват кола, за да се уверят, че не е крадена“, коментира говорителят на швейцарското Министерство на отбраната информацията, че два изтребителя F/A-18 за седем минути са летели успоредно на руски правителствен самолет.

По думите на представителя на швейцарското министерство изтребителите са извършили рутинна проверка. Говорителят на Берн добавя, че такива проверки се правят около 400 пъти на година за повторна проверка на самоличността на самолети, принадлежащи на чужди правителства.

Отговорът от страна на Берн идва, след като Москва поиска обяснение защо швейцарските машини са летели опасно близо до руския самолет, който е превозвал правителствена делегация и журналисти към срещата на представители на страните от „Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество“ (АПЕК) в Перу.

"Москва ще реагира по съответния начин в зависимост от обяснението на Берн", заяви говорителят на Министерство на външните работи на Руската федерация, Мария Захарова.

„Още веднъж ще подчертая, че особено притеснение у пътниците на руския самолет е предизвикало прекалено близкото разстояние, на което са се приближили тези изтребители. Ние не оставихме незабелязани съобщенията в медиите по тази тема. Нашето посолство в Швейцария поиска разяснения от швейцарската страна. Чакаме обяснения и по съответен начин ще реагираме на тях, когато те бъдат получени“, обясни Захарова.

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е излетял за перуанската столица Лима с друг самолет.

Коментари

Задължително поле