Берн опитва да спре „швейцарски Брекзит”

Предстои референдум за прекратяване на споразумението с ЕС за свободно движение

Страната може да загуби достъп до европейския пазар

Швейцария не е член на ЕС, но има над 100 споразумения с Брюксел, включително за взаимно признаване на промишлени стандарти, обществени поръчки, земеделие, проучвания и транспорт по земя и въздух.

Швейцарското правителство призова избирателите да отхвърлят опита на дясната Швейцарска народна партия чрез референдум да сложи край на споразумението с ЕС съюз за свободно движение на граждани, предаде Ройтерс.

Ако мнозинството подкрепи тази мярка на обвързващото допитване, което предстои на 17 май и е оприличавано на “швейцарски Брекзит”, страната рискува да загуби привилегирования си достъп до единния пазар на ЕС - жизненоважен за ориентираната й към износа икономика.

Друга последица може да бъде изключването на Швейцария, която не е членка на ЕС, от шенгенското пространство, както и от дъблинското споразумение за обработка на молбите за убежище.

“Това би довело до болезнени последици, преди всичко по въпросите, свързани със сигурността и убежището, но също и с граничния трафик и свободата на пътуване”, посочи правителството.

Референдумът бе иницииран от евроскептиците, които са първа политическа сила в парламента на страната и настояват за национален контрол върху миграцията. Това обаче противоречи на правилата за свободно движение в ЕС.

Коментари

Задължително поле