Бившият премиер на Северна Македония Любчо Георгиевски предложи план за излизане от кризата между София и Скопие

Бившият премиер на Република Северна Македония Любчо Георгиевски предложи план за излизане от спора с България в профила си във „Фейсбук“.

Според неговия план, състоящ се от пет точки, е необходимо да се дадат гаранции на България, че Скопие няма териториални претенции към Пиринска Македония. Той предлага промяна на стратегията за историята и накрая, както той казва, решаване на езиковия проблем.

https://www.facebook.com/ljgeorgievski/posts/10158781793813758

Предложеният от него план за действие предизвика поредица от политически реакции. Според опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, премиерът Зоран Заев пуска пробен балон чрез Любчо Георгиевски. „Зоран Заев вчера чрез Любчо Георгиевски пусна пробен балон за обществеността и заяви, че македонският език не съществува в кореспонденцията на патриотичните революционни организации, като директно отрича уникалността на македонския език и уникалността на македонската нация. Заев иска да отроди революционерите и всички македонски активисти и да ги направи българи“, заявиха от партията.

Те също обвиняват, че чрез Георгиевски Заев  иска да изпрати съобщение, че ще се откаже от „македонското малцинство“ в България.

От своя страна СДСМ заявиха, че техните позиции са различни от тези на Георгиевски. Те твърдят, че са отворени за диалог, но за „идентичността“ не може да се договаря.

„Оставаме отворени за диалог за намиране на решение, но отново повтарям, че македонският език и македонската идентичност не са тема на разговор. Тази тема не е обсъждана, нито ще бъде обсъждана в бъдеще. Мненията на г-н Георгиевски са негови лични възгледи, с които нямаме абсолютно никакви допирни точки“, каза депутатът от СДСМ Мария Георгиевска.

Реакция дойде и от България. Българският евродепутат Андрей Ковачев похвали предложенията на Георгиевски, като заяви, че за него те са добро начало.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България