Бившият шеф на "Нисан" Карлос Гон е избягал от Япония

Пристигнал в Ливан тази нощ

Карлос Гон, бившият шеф на алианса "Рено-Нисан" (Renault-Nissan), който очакваше съдебен процес в Япония през април догодина по обвинения в укриване на доходи и други финансови злоупотреби, е пристигнал със самолет в Ливан тази нощ, потвърди за "Асошиейтед прес" близък негов приятел.

"Той вече е у дома. Това е голямо приключение", съобщи за АП Рикардо Карам, телевизионен водещ и приятел на Гон, който го е интервюирал неколкократно. Карам потвърди новината, разпространена най-напред от френския в. "Еко" и ливанския "Л'ориан льо жур", но не пожела да разкрие подробности.

Според ливански медии Гон е пристигнал в Бейрут с частен самолет от Турция. Не е ясно как е напуснал Япония, където бе поставен под наблюдение, отбелязва АП. "Уолстрийт джърнъл" и "Ню Йорк таймс" съобщиха, че той е избягал от Япония, предава БТА.

65-годишният Гон, задържан миналата година, през април бе освободен срещу парична гаранция от 500 милиона йени (около 4,5 милиона долара) и поставен под домашен арест при изключително строги условия, след като прекара почти 120 дни в ареста.

Гон, който е от ливански произход и има и френски, и ливански паспорт, бе смятан за герой в Ливан, където мнозина дълго време се надяваха, че един ден ще играе по-голяма роля в политиката или ще помогне на затъналата в криза икономика. Политици от всички кръгове се мобилизираха в негова защита след арестуването му в Япония, намеквайки, че е жертва на конспирация с бизнес мотиви.

Гон говори свободно арабски и редовно посещаваше Ливан. Известно е, че има къща в Бейрут. Роден е в Бразилия, където е емигрирал дядо му от Ливан, но е израснал в Бейрут, където прекарва част от детството си в йезуитско училище. Съпругата му Карол Нахас също има ливанско потекло.

Малко по-късно самият Карлос Гон потвърди в кратко съобщение, разпространено чрез негови представители, че е напуснал Япония, където го очаква съдебен процес, и е в Ливан, предаде "Асошиейтед прес".

Гон заяви, че "не е избягал от правосъдието, а от несправедливост и политическо преследване", че "повече няма да бъде заложник" на "пристрастна японска правосъдна система, където вината е презумпция" и че "най-сетне ще може да комуникира свободно с медиите" и с нетърпение очаква "това да започне още тази седмица".

Гон бе арестуван в Япония преди около година по различни обвинения във финансови злоупотреби и бе освободен под парична гаранция при условия, непозволяващи пътуване в чужбина. Той многократно е заявявал, че е невинен и че властите са скалъпили обвиненията срещу него, за да предотвратят планирано по-тясно сливане между "Нисан" (Nissan Motor Co) и "Рено" (Renault SA).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България