Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност

“Билки против завист, злоба, лицемерие и глупост няма”, убедена е Катя.

Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Катя Иванова: „От 3600 лековити растения в България, само на 700 са доказани свойствата“

„Дозата прави отровата!“, отсича фитотерапевтката

Растението, което най-успешно преборва раковите клетки, расте в Перу и е известно като котешки нокът

Фармацевтката Катя Иванова е сред най-знаковите и тачени личности на Горна Оряховица. Известна е с енциклопедичните си познания в областта на алтернативната медицина, с уменията си да прилага тайните на билките, да излива емоциите си в рими и с това, че е изкусна музикантка.

Вече половин век тя работи като аптекар, а през последните 35 години се е посветила на съгражданите си като ги лекува без химически субстанции.

“Вярно е, че за всяка болка, има билка. Само за злобата, омразата и ненавистта няма”, категорична е именитата фармацевтка.

За работата и успехите на билкарката с висше образование свидетелстват многобройните и признания и награди. Тя е включена в Енциклопедия на известните българи. Участвала е в четири световни медицински конгреса. Има международна награда - диплома от Шестия конгрес по психотроника в Загреб. През 2010 г. Националното сдружение на бакалавър фармацевтите в България и присъжда почетен знак “Кристално хаванче” за особен принос към професията. Преди година пък е удостоена от сдружението с плакет и звание “Почетен председател”.

Авторка е на общо 18 книги. Част от тях са за билките и приложението им, а останалите са стихосбирки . Поддържа контакти с лечители от Колумбия, Русия, Румъния, Чехия, Италия, Хърватска, Сърбия, Македония и др. Нейни билкови смеси се търсят от хора от цял свят. Освен билкарка 72-годишната Катя Иванова е и поетеса, бивша гимнастичка, свири на цигулка, пиано и акордеон.

Интересът на колоритната дама към билките е заложен по наследство.

“Дядо ми Начо Начев от Стара Загора е бил един от най-известните билкари в България. Наследила съм неговата дарба. Мога да кажа дори, че съм го надминала в познанията. Дядо ми е имал 130 билкови рецепти за всякакви болежки, а аз успях да разработя 135”, казва Катя Иванова.

Тя подчертава, че не е билкарка самозванка и има солидно медицинско и фармацевтично образование. Познава както традиционната медицина и лекарствата, така и билките и хомеопатията.

“Навремето ме назначиха на работа в билковата аптека в центъра на Горна Оряховица с партийно поръчение”, споделя Иванова.

Сега дрогерията си е нейна. Рафтовете в помещението са отрупани с пакети с различни билкови смеси. Стените пък са украсени със сентенции и рецепти, а на видно място са изложени професионалните и награди.

“В България има над 3600 билки, но едва на около 700 са доказани лечебните свойства. 70 % от лекарствата се приготвят от билки. Лечението с целебни треви има 100-процентов ефект, но се постига по-бавно. Навремето лекарите уважаваха билките и наред с традиционните лекарства, препоръчваха и пиенето на растителни отвари. Младите медици обаче не са посветени във фитотерапията, а е належащо поне 2 семестъра да изучават билколечение”, категорична е вещата фармацевтка.

Иванова негодува, че вече много хора се лекуват по указания в интернет.

“Идват клиенти, гледали реклама по телевизията, прочели в интернет или в някой жълт вестник за билков илач, който може да цери едва ли не всичко. Опитвам се да ги убедя, че когато се касае за здравето им, не е препоръчително да се вярва така сляпо на написаното в социалните мрежи.Разпитвам ги за болестите, за симптомите, опитвам се да им дам полезни съвети. Други пък сами си поставят диагноза, без да са ходили на лекар, и направо искат от да им дам конкретни лекарства. Категорично отказвам да продавам, преди да видя рецепта или епикриза от лекар”, споделя Катя Иванова.

Тя предупреждава, че билките са силнодействащи , трапезни, както и отровни.

“Дозата прави отровата!”, отсича фитотерапевтката.

Тя твърди, че в природата нищо не е случайно, но не всеки обръща внимание.

“Формата на билките, плодовете и зеленчуците ясно показва какво е предназначението им. Например целината прилича на кост и съдържа натрий, който е полезен за костната система на човека. Лукът наподобява клетките в човешкото тяло и е доказано, че пречиства междуклетъчните пространства от токсините. Зърната грозде са като кръвни телца и са много полезни именно за сърцето и кръвта. Орехът има формата на мозък и е полезен за паметта. Бобът прилича на бъбрек и защитава бъбречната дейност. Смокините са пълни със семенца, висят на двойки и са като тестиси. Те увеличават подвижността на сперматозоидите и отстраняват стерилитета при мъжете. Обратно на тях авокадото пък изглежда като женски полов орган и е доказано, че е полезно при проблеми след раждане”, разкрива начетената билкарка.

Иванова твърди, че основната причина за увеличаващите се онкологични заболявания, инфаркти, инсулти, неврози са стресът, замърсяването и неправилното хранене.

Като защита срещу стреса тя препоръчва чайове от билки, като глухарче, бъз, жълт кантарион, синя жлъчка, които действат на нервната система и пречистват черния дроб. В аптеката и може да се намери специален противотуморен чай. По думите и растението, което най-успешно преборва раковите клетки, расте в Перу и е известно като котешки нокът. То е мощен имуностимулант.

“Имаме чудодейни билки като рани лист, чер оман, глухарче, котешка стъпка. Изключително ценна е Родиолата, по-известна като Златен корен. Използвала се е още по времето на хан Аспарух, а след това и от държавните ръководители. Билката е адаптоген и спомага за силна концентрация и адаптация”, доверява Катя Иванова.

В дрогерията си тя предлага билкови смеси за всички нервни заболявания, за депресивни състояния, за високо кръвно налягане, разширени вени, хемороиди, дори за заекване. Иванова прави ефикасен чай по рецепта на проф.Александър Чирков, както и чай на Ванга за отслабване.

През дългогодишната си практика като фармацевт е имала различни куриозни случаи. Неведнъж 80-годишни старци са и искали да билкови илачи за потентност.

“Напоследък прави впечатление, че много млади хора имат сексуални проблеми. Но и за това съм разработила специални билкови комбинации. В зависимост от състоянието предлагам “Мъжки чай”, “Рагонен козел”, “Афродизиак”, “Дамяна”. Фитнес маниаци пък масово злоупотребяват с билката бабини зъби. Това е универсално растение и се използва за лечение на много заболявания - нерви, стомах, висок холестерол, тромбофлебит, шипове, безплодие, слединсултно състояние. Основно обаче се прилага за стимулиране на половата система и тонизиране на организма. Тя обаче е отровна и трябва да се използва много внимателно. Младежите масово си правят от нея чай и пият с литри, за да имат сили и тонус във фитнес залите и да “вдигат самолета” по няколко пъти с любимата. Напоследък има залитане и по хранителните добавки като не са редки случаите на предозиране с някои от препаратите”, изтъква Катя Иванова.

Коментари

Задължително поле