Бил Гейтс - Дигиталният просветител

В края на миналия месец, който изтече преди дни, Уилям Хенри Гейтс III, известен повече като Бил Гейтс, навърши 65 години. Само преди няколко години един от най-богатите и успешни хора в човешката история, предупреждаваше, че човечеството трябва да се готви за една от най-вероятните опасности - вирусна пандемия. Когато ни удари коронавирусът, всички, които се надсмиваха над думите му, го обвиниха, че той е пуснал вируса. Какво невежество!

Днес гениалният математик, бащата на персоналните компютри, без които не можем, е един от най-почитаните и обвинявани хора на планетата. Нито едно добро, което прави, нито едно дарение, нито едно достижение, не може да го отърве от подозренията на масите, просто защото е далеч от нас - и като възприятие на света, като информация, с която разполага, и с поглед към предстоящите събития.

Бил Гейтс е роден на 28 октомври 1955 г. в Сиатъл. Семейството му е заможно, с дълга история в бизнеса и политиката - няма случайни неща. Прадядо му е бил кмет, дядо му е бил вицепрезидент на националната банка, а баща му Хенри Гейтс - известен адвокат. Още като хлапе Бил става любимец на учителите си, защото математическият му гений е бил толкова ярък, че даскалите се греели на неговия блясък. Без никакво раздвоение, родителите му решават, че той е вундеркинд и го пращат в частното школо „Лейксайд”, в Сиатъл. Частното училище иска пък да бъде номер едно, както обикновено се случва в конкуренцията на частния свят - алгоритъмът е „успешно училище - много пари”. В интериора на даскалото талантливият Бил намира първия компютър в живота си.

Компютърът, който закупил „Лейксайд” е PDP-10 на DEC. Представете си един пикап, който работи с двоични числа и клавиатура. Голяма работа и вдъхновяваща. Бил, както и няколко негови приятели, включително и Пол Алън, така се заплеснали от технологията, че започнали да пропускат уроци, да киснат денонощно пред пикап-компютъра. Неприятностите започнали, скандалите вкъщи - също.

Когато основаната в Сиатъл ССС - Computer Centre Corporation, позволила на хлапетата да ползват повече ресурс на машината, но ограничен, бъдещите милиардери започнали да манипулират програмите, да... хакват компютъра в своя полза. В своя полза означава да седят на него повече време от позволеното. Усетили ги и ги наказали, но незнанието е почвата на геройството. Самата ССС усетила, че тези хлапета, начело с Бил, имат талант и поглед върху софтуера и ги наели да тестват техните компютри, за да откриват пропуски в системата за сигурност, като в замяна им давали неограничен достъп до машините. Благодарение на тази възможност Бил и Пол Алън основават първата си компания - Lakeside Programming Group.

През 1973-а Бил Гейтс е приет в Харвардския университет. Познайте какво - в Харвард също имало компютър - най-съвременният. Бил забравил за лекции, за домашни и изпити.

Така както се случва в живота, този, който е най-големият визионер, остава втори в историята, а историята помни само първите. Така както Стив Возняк създава Apple, а Бил Гейтс управлява маркетинга, така се случва и в двойката Пол Алън - Бил Гейтс. През цялото време Пол настоява да създадат собствена софтуерна компания, но Бил се дърпа, защото не вярва в търговския успех.

Както знаят по-добре компютърните маниаци, през декември 1974-а, Пол минава покрай някакъв магазин, в който продавали и преса. На корицата не едно списание видял снимка на първия микрокомпютър - разбирайте микро, колкото стар лампов телевизор, но все пак не и голям, като прицеп на ТИР. Снимал корицата и след това я изпратил на Бил. Едва тогава Пол успял да навие своя приятел, че се отваря ниша за тях.

Двамата се свързали с компанията, която произвежда компютрите Altair 8800 - Micro Instrumentation and Telemetry Systems, и ги убедили, че имат версия на компютърния език BASIC, която може да работи на малките машини. Разбира се излъгали, но онези се хванали и ги наели. Пол и Бил написали новата версия за няколко седмици, без да виждат и докосват изобщо Altair 8800, но програмата тръгнала веднага. Компанията откупила правата и легендата се родила.

Бил Гейтс напуска Харвард и заедно с Пол Алън създават Microsoft. Това се случва през 1975-а, а тогава Бил е на 20 ненавършени години. Към вечерта на вчерашния ден, Бил Гейтс притежаваше $113 милиарда... ненавършени.

Мисли се за Едисън

Бил Гейтс иска хората да си мислят, че той е Едисън, когато той в действителност е Рокфелер. Митът, че Гейтс е най-умният човек в Америка е погрешно... богатството не е същото като интелигентността.

Лари Елисън, съосновател на Oracle

Наложи своята мощ

До 1984 г. ми стана ясно, че Microsoft вероятно ще бъде големият победител в категорията софтуерни приложения за компютър и операционна система, отчасти поради динамиката на притежание и контрол на операционната система: това даде огромна мощ на компанията и аз стигнах до до извода, че Бил Гейтс ще бъде най-големият и ожесточен играч на пазара.

Митчъл Капор, съосновател на Lotus, Mozilla и Firefox

Липсваше му опит

Този парадокс на визията - геният на младежкото невежество - не е нищо ново. Ако Бил Гейтс не беше с памперси в ранните дни на компютърния софтуер, той можеше да разбере, че никога няма да има пазар за потребителски софтуер - но 19-годишният Гейтс продължи и създаде Microsoft.

Стивън Леви, журналист, писател

Страхотен математик

Някои хора са чудесни в чисто математическите теми - като Бил Гейтс. Той е страхотен математик. Обича да реди пъзели. Аз обаче обичам да разглеждам цялостния пейзаж и да се опитвам да разбера как решаваш проблема?

Пол Алън, съосновател на Microsoft

И той има проблеми

Дори да сте Бил Гейтс, пак ще имате проблеми. Сигурен съм, че той вероятно лесно би дал няколко милиарда долара, за да се отърве от всички си проблеми, които има, но няма как да стане.

Бен Карсън, неврохирург

Най-голямата фондация в света

Фондацията на Мелинда и Бил Гейтс е най-голямата фондация в света. През май 2020-а, двамата съпрузи обявиха, че ще инвестират около $300 млн. собствени средства в подкрепа на борбата с COVID-19.

До момента Бил Гейтс е дарил $35.8 млрд. собствени средства на фондацията си, която създават със съпругата си в Сиатъл преди 20 години. Тя подкрепя проекти, активни в 130 страни по света, свързани с образованието, превенцията на заболявания като полиомиелит, малария и СПИН, както и с производството на климатично устойчиви зеленчуци и плодове.

Коментари

Задължително поле