Бил Гейтс – най-желаният ерген

Основателят на „Майкрософт“ и съпругата му ще си поделят над 130 милиарда долара

Един от най-богатите хора в света дава на децата си само по 10 милиона

Обвиняват го, че „чипира“ човечеството чрез ваксини

Отказа се от бизнеса заради филантропията

От почти седмица женската половина на човечеството се вълнува от една неочаквана вест – 65-годишният милиардер Бил Гейтс, съосновател на гиганта „Майкрософт“ и четвърти по богатство в света, се развежда със съпругата си Мелинда, с която имат брак от цели 27 години.

Впрочем, те още не са подали заявление за развод в съда, а според законите в щата Вашингтон, където живеят, им се дава 90-дневен срок за размисъл от деня на подаването на документа. Едва след това съдията ще се произнесе по разтрогването на брака. Така че най-желаният ерген на планетата още не е свободен…

Мъни, мъни…

Най-често задаваният въпрос сега е: как съпрузите ще си поделят огромното богатство? Според Forbes то възлиза на 130 млрд. долара, според Bloomberg – на 146 млрд. долара, но какво тук значи разлика от някакви си 16 милиарда…

Богатството, разбира се, не е затворено в банка. 20% от него са в акции на „Майкрософт“, 43,3 млрд. долара (към края на 2019 г.) са в съвместната фондация на двамата съпрузи, която вече е раздала за благотворителни цели над 50 млрд. долара – за борба с маларията и полиомиелита, образование, изхранване на деца, създаване на ваксини, в т.ч. 1,75 млрд. долара миналата година за ваксина срещу COVID-19, заради което милиардерът получи абсурдното обвинение, че иска да „чипира“ човечеството.

Най-големият актив на Гейтс е холдингова компания, която той създава с приходите от продажби на акции и дивиденти на „Майкрософт“. Чрез нея Гейтс има инвестиции в сферата на недвижимите имоти, енергетиката и хотелиерството, както и дялове в десетки публични компании, сред които най-голямата железопътна компания в Канада.

Затова подялбата на имуществото вероятно няма да е лесна, макар че според законите в щата Вашингтон всичко, придобито по време на брака, при развод се дели наполовина. Ако стане така, Мелинда Гейтс ще бъде най-богатата жена в света.

Във всеки случай, в сметките не влизат трите деца на семейството, които вече са над 18-годишни. През октомври миналата година Бил Гейтс оповести, че завещава своите 70 млрд. долара на семейната фондация, а всяко от децата му ще получи по 10 млн. долара, за да стъпи на краката си и да спечели собствени пари. 

Умник от малък

Бил Гейтс (Уилям Хенри Гейтс III) е роден на 28 октомври 1955 г. в Сиатъл в съвсем неслучайно семейство. Прадядо му е бил кмет, дядо му – вицепрезидент на националната банка, а баща му е известен адвокат. Бил изненадва с математическите си способности още в началното училище, затова родителите му го изпращат в престижното частно училище „Лейксайд“ в Сиатъл. Там бъдещият програмист за първи път се запознава с компютрите.

През 1968 г. машините са доста големи и скъпи. Затова преподаватели и ученици ползват машинно време под наем. Бил Гейтс, приятелят му Пол Алън (с когото по-късно основават заедно „Майкрософт“) и няколко други момчета – бъдещи програмисти, буквално „залепват“ за компютъра. Те прекарват ден и нощ в залата в училище, в която е монтиран, пишат програми, четат специализирана литература. Когато в края на 1968 г. се създава Computer Center Corporation, предоставяща допълнително машинно време на училището, младите хакери откриват пробойни в сигурността на системата, дори намират начин да я манипулират и да удължат времето, което могат да ползват. След като ги разкриват, им е забранен достъп до компютъра за няколко седмици. Все пак от компанията размислят, че трябва да се погрижат за сигурността и наемат Бил Гейтс и приятелите му да тестват системата, като в замяна младежите получават неограничено време на училищния компютър.

Междувременно учениците са основали Lakeside Programming Group, която е наета от друга компания да направи разплащателна програма. Младите програмисти не само получават допълнително машинно време, а и за първи път им плащат. Постепенно те започват да печелят от програмиране. Излишно е да казваме, че училището остава на заден план.

През 1973 г. Гейтс е приет в Харвардския университет. Както и в частното училище, той забравя за учението, когато открива компютърния център. С Пол Алън поддържат връзка от разстояние и през цялото време у тях назрява идеята за собствена софтуерна компания. Решителен поврат настъпва през декември 1974 г. Тогава Алън вижда на корицата на едно списание снимка на микрокомпютър. С Бил решават, че това е техният шанс. Двамата успяват да убедят създателите му, че имат написан софтуер за него и наистина успяват да го измислят. Програмата им сработва отлично и е откупена.

Едва тогава Бил Гейтс решава да напусне Харвард и да се посвети на програмирането. През 1975-а, когато е на 19 години, двамата с Пол Алън създават „Майкрософт“. През 1987 г. Гейтс е включен в списъка на Форбс на 400-те най-богати американци. Тогава той притежава 1,25 млрд. долара и е най-младият милиардер, който е спечелил сам състоянието си.

През 2007 г. от Харвард признават Гейтс за свой възпитаник и му връчват диплома „поради неговите особени заслуги“. През 2008 г. той се оттегля от поста ръководител на корпорацията, за да се посвети на благотворителната фондация, която основават със съпругата си през 2000 г. Оттегля се окончателно през 2020 г. Жена му напуска „Майкрософт“ още през 1996 г., за да се отдаде на семейството. 

Служебен роман

Бил и Мелинда се срещат, когато тя постъпва на работа в „Майкрософт“ като продуктов мениджър. След бизнес вечеря в Ню Йорк през 1987 г. двамата започват да излизат, но не стигат бързо до решението за брак. По този повод Бил Гейтс казва в документален филм на „Нетфликс“: „Толкова се харесвахме, че имаше само две възможности - или ще се разделим, или ще се оженим“.

Служебният роман води до брак на 1 януари 1994 г. Двамата се женят на голф игрище на хавайския остров Ланаи и според запознати наемат всички хеликоптери наоколо, за да не могат нежелани гости да прелитат и да наблюдават тържеството им. Преди да сключат брак обаче Бил прави списък с ползите и минусите, които той ще донесе. Мелинда обяснява по-късно, че списъкът не е бил заради нея, а защото приятелят й не бил сигурен дали ще успее да постигне баланс между работата и семейния живот. Очевидно е успял, след като бракът им продължава да съществува 27 години и е увенчан с три деца. 

Наследниците

На 26 април 1996 г. се ражда дъщеря им Дженифър Катрин Гейтс, която от малка е запозната с филантропската дейност на родителите си, с болестите, отнемащи детския живот, и не случайно записва да учи първо биология в Станфордския университет, а след това медицина. Дипломира се като педиатър. 
В университета тя среща приятеля си Найел Насар, който е отгледан в Кувейт и учи мениджмънт и икономика. Подобно на милионерската щерка, и той е богат и е състезател по спортна езда. Освен университета, двамата ги сближава и страстта им по конете. Сгодяват се на 31 януари 2020 г.

Децата на Бил Гейтс обикновено стоят в сянка, но миналото лято Дженифър се появи на корицата на списание Sidelines, снимана с любимия си кон, и даде голямо интервю за изданието. „Късметлийка съм, че го срещнах - казва тя за избраника си. - Той е скромен, добър и умен. Подкрепя ме във всичко. С нетърпение чакам момента, когато ще започнем да строим собствен живот, ще имаме деца и ще разчитаме един на друг.“

Рори Джон Гейтс е второто дете и единствен син на Бил и Мелинда. Ражда се на 23 май 1999 г. Също като баща си завършва частното училище „Лейксайд“, а после учи компютърни науки и икономика в университета Дюк. След дипломирането си кара магистърска степен в бизнес училището във Фукуа. Предполага се, че един ден ще заеме висок мениджърски пост в „Майкрософт“. Подобно на сестра си, и той от малък е запознат с филантропската дейност на родителите си и редовно дава една трета от джобните си пари за благотворителност.

Първия си мобилен телефон Рори получава на 14 години и трябва да даде паролите си на родителите, за да могат да следят какво прави в мрежата. Колкото и странно да звучи, „повелителят на компютрите“ не иска децата му още от малки да бъдат погълнати от технологиите. Резултатът е, че и досега Рори пази личния си живот в тайна и дори няма акаунт в социалните мрежи.

Най-малката във фамилията е Фийби Адел Гейтс, родена на 14 септември 2002 г. Тя се интересува от балет и музика (рок и блус), кино, опера, фотография. Посещавала е няколко училища по изкуствата. И тя като останалите в семейството учи в „Лейксайд“. Все още живее с родителите си.

Имението

Семейството на Бил Гейтс обитава имение в Медина с изглед към езерото Вашингтон на стойност 123,54 млн. долара. То е построено върху земя, която той купува през 1988 г. за 2 млн. долара. Притежава басейн с подводна музикална система. Иновативна технология позволява температурата в къщата да се регулира по-ефективно с помощта на различни сензори.

Сградата има  шест кухни, разположени в различни нейни части, за да се гарантира, че персоналът винаги ще бъде подготвен за социално събитие. Не се знае чия собственост ще остане имението след развода, но какво значат 123 милиона, когато имаш милиарди...

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл