Бинали Йълдъръм: Не видяхме добронамерен подход от европейските лидери на срещата във Варна

Не видяхме добронамерени знаци от Европа за сближаване с Турция, въпреки че й пазим границите. Това е оценката на премиера Бинали Йълдъръм за вчерашната среща на върха във Варна.

По време на заседанието на парламентарната група на управляващата ПСР той отправи серия от критики към Брюксел, като подчерта изключителната роля на Турция по споразумението за реадмисията на бежанците и неизпълнените от страна на ЕС ангажименти по него, пише БГНЕС. Освен това Европа не е оказала сериозна подкрепа на страната след опита за преврат от 15 юли 2016 г., вместо това е охладила до крайност отношенията заради наложените извънредни мерки.

„Процесът на актуализиране на Митническия съюз също беше безсмислено прекратен. Срещата на върха във Варна се състоя именно в такава атмосфера. Нашият президент изложи всички истини пред лидерите, но не видяхме добронамерен подход от тяхна страна“, посочи Йълдъръм.

Премиерът се обърна задочно към „европейските приятели“ и подчерта, че Турция е изпълнила всичките си ангажименти към ЕС и продължава да прави това с идеята за пълноправно членство. „Наложителен е въпросът какво е решението на ЕС за Турция? Има ли Европа визия за разширяване, или ще се затвори в себе си и така ще продължи пътя си? Ние не можем да убедим европейските си приятели, че сигурността на Европа зависи от тази на Турция и че сигурността на Турция минава през безопасността на Сирия и Ирак“, посочи той.

Според турския премиер Турция е изпълнила много по-добре критериите за ЕС, отколкото други страни-членки, но продължава да понася неоснователни критики. Йълдъръм настоя Европа да разкрие решението си за перспективата на Турция, преди Анкара да вземе своето по този проблем.

Коментари

Задължително поле