Бирата е полезна след боледуване

Пивото е полезно, но в умерени количества.

Източник на пробиотици и фибри

Възстановява микрофлората на червата

Учени от Нидерландия са установили, че бирата съдържа пробиотици, които имат главна роля в поддържането на добро състояние на микрофлората в човешкия организъм, представляваща съвкупност от различни бактерии. Доказано е, че пробиотиците възстановяват равновесието в храносмилателния тракт, особено след заболяване, когато приемът на антибиотици или физическото претоварване може да наруши естествения баланс в червата.

С високо съдържание на пробиотици се отличават най-вече мътните и нефилтрирани бири. Според ново проучване на Амстердамския университет по-силните бири са по-благоприятни от гледна точка на съдържанието и наситеността на пробиотици, но препоръката е да бъдат консумирани с мярка.

Пивото е богат източник и на разтворими фибри, които подобно на пробиотиците благоприятстват храносмилането и усвояването на храната. Според английски учени две чаши пиво съдържат средно 10% от препоръчителната дневна доза фибри, а някои видове бира - до 30%.

Наред с пробиотиците и фибрите, в бирата се съдържат елементи като магнезий, силиций, калций и фосфор, които подобряват електролитния баланс на организма и подпомагат неговото бързо възстановяване и укрепването на имунната система. Доказано е, че пивото е основният източник на силиций в хранителния режим на човека.

Коментари

Задължително поле