Бирата на плажа остава с 20% ДДС

Бирата остава с 20% ДДС, ако хората я пият под чадърите на плажа.

Кръчмарите победиха

По-нисък налог за виното в ресторанти, туроператори, фитнес зали, басейни и спортни игрища

Промяната важи от 1 август

Бирата от барчета на плажа, която хората пият на пясъка под чадъра, остава с 20% ДДС. Парламентът прие окончателно промени в данъчните закони, които предвиждат по-ниската ставка от 9% ДДС да важи и за виното и барата, които се предоставят като част от ресторантьорски или кетъринг услуги.

Това означава, че ДДС остава 20% за бирата, която се купува от магазина за вкъщи. По-ниската ставка няма да важи и за виното и бирата от каравани, будки и клек шопове, дори човек да ги изпие на място. Съдът на ЕС е категоричен в практиката си по отношение на това какво е ресторантьорска услуга. За да бъде доставката на храна ресторантьорска услуга, заедно с храната трябва да има и съпътстващи услуги като например сервитьор, който може да те упъти в менюто и носи прибори и салфетки, места за сядане, тоалетна, климатик и т. н.

Затова заведенията на плажа, при които човек отива и си взима бира и пържени картофки за под чадъра, не са ресторант. Според Съда на ЕС определящо за това какъв е типът на заведението е каква е преимуществената му дейност. Това означава, че дори пред бара на плажа да има три столчета и две маси, ако преобладаващата част от клиентите консумират храната и напитките на пясъка под чадъра, това не е ресторант.

Същите правила важат и при облагането на храната и безалкохолните в ресторантите с 9% ДДС. По-ниската ставка важи за ресторантите и за местата за хранене в моловете, както и за сладкарници и други заведения за хранене, където хората консумират поръчката си на място. Но ако човек си купи пица или торта за вкъщи, ДДС е 20%. С високата ставка на ДДС се облагат и всички павилиони и будки за сладолед, дюнери, пица на парче, пуканки и т. н.

Дискотеките и баровете в затворени помещения, където хората консумират напитките си на място, ще продават вино и бира с 9% ДДС. Промяна в цените на виното и бирата в ресторанти и дискотеки не се очаква. Промяната в закона беше направена като мярка за подкрепа на ресторантите заради намалените им обороти. За ракията, водката и уискито ДДС остава 20%, без значение дали ги продават в ресторант или магазин.

По-ниското ДДС от 9% ще важи и за услуги за използване на спортни съоръжения, реши още парламентът. Тук влизат фитнес зали, басейни, спортни игрища като например за футбол или тенис на корт. С 9% ДДС ще бъдат облагани и автобусни екскурзии, организирани от туроператори. 9% ДДС ще плащат и туроператорите за предоставяните от тях услуги.

Като се запазва досегашният ред на облагане, при който туроператорите плащат ДДС върху маржа - разликата между платената от клиента сума и разходите за организираните пътувания. Това е различен начин на облагане спрямо останалите търговци, които плащат ДДС върху цялата сума на сделката, а след това ползват данъчен кредит.

По-ниското ДДС за виното и бирата в ресторантите, туроператорите, автобусните екскурзии, фитнес залите, басейните и спортните игрища влиза в сила от 1 август и ще важи до края на 2021 г., решиха депутатите.

Коментари

Задължително поле