Благоевград въвежда 4000 лв. глоба за умишлено горене на отпадъци

Нови мерки срещу мръсния въздух предприемат в Благоевград. От общината ще глобяват с до 4 000 лева всеки, който умишлено си позволява да изгаря опасни отпадъци. Това е първата заповед, която издаде новият кмет на Благоевград Румен Томов, предава БНТ.

Благоевград има сериозни проблеми със замърсяването на въздуха през последните години и няколко зими поред попада в топ 5 на градовете с най-мръсен въздух у нас. През изминалата седмица стойностите на фините прахови частици във вторник и сряда са били превишени.

"Община Благоевград ще контролира нерагламентираното изгаряне на всякакви видове отпадъци. Контролът се осъществява чрез звената в общинска администрация, отговорни за извършването на проверки. Община Благоевград е наясно, че ще срещне трудности, тъй като тогава, когато става въпрос за битово изгаряне на такива отпадъци, трябва на всички да е ясно, че ние не можем да влизаме в къщите на хората. Поради тази причина призовавам гражданите, тогава когато имат информация за подобно нещо, да подават сигнали, заяви Диана Стефанова, главен еколог на община Благоевград.

Коментари

Задължително поле