Близо 300 000 лв. събрала от ало измами групата от Ветово

Снимка: Архив

Задържахме 10 лица при акцията срещу телефонни измамници във Нова Загора, Ветово и Нови Хан. Това е третата разбита престъпна група за телефонни измами, заяви на брифинг директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски.

"С цел разкриване на истината и престъпната дейност, по наблюдаваното досъдебно производство, бяха обединени още 6 досъдебни производства от различни точки в страната. По време на операцията се извършиха огледи и изземвания от 13 жилища и 12 автомобила. Иззети бяха и 50 телефона, над 30 СИМ карти, включително и румънски, газови пистолети, таблети, разписки, флашки, голяма парична сума и ценности. При претърсване на един адрес в кутия от боя беше намерена и тротилова пресовка и настърган тротил. На друг адрес бяха намерени 7000 лв. в чорап, скрит в дамска чанта", допълни говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

"В групата е имало въртачи - те звъняли на възрастни хора, мулета - събирали парите и организатори. Повечето са осъждани за телефонни измами и са били криминално проявени. Един от заловените е участвал и в кражби на автомобили със заглушители", разкри още тя.

"Престъпниците са с нисък образователен статус и са били от етнос "бургуджии". С парите от измамите са купувани скъпи имоти, коли и мебели. Измамниците си харчели парите в нощни заведения и ресторанти. Събрани са доказателства за 6 измами – 3 в София и 3 в Стара Загора. Общата сума, която са прибрали от измамите е над 300 000 лева. Интересен е случаят на един от измамените в София. Той е бил изолиран от измамниците в столичен хотел, като пенсионерът е купил нов телефон и СИМ карта. Възрастният мъж е бил заблуден, че участва в тайна спецакция. Жертвата е изтеглил спестяванията си - 130 000 лв., и ги е оставял в различни части на София. Жертвите били наблюдавани постоянно. Мулето сам определял къде да се оставят парите - на места без камери. Членовете на групата често пътували до Румъния, от където провеждали разговорите", каза прокурор Милева.

"Един от мулетата е бил близък до убийците от случая в Негован. Няма данни за свързаност с убийството. Към наказателна отговорност са привлечени 8 лица, а на други са повдигнати обвинения за телефонни измами", допълни говорителят на Специализираната прокуратура.

Коментари

Задължително поле