Близо 50 деца са приети в болницата в Пазарджик заради усложнения от вирусни инфекции

Снимка: Архив

Двете детски отделения в МБАЛ-Пазарджик са пълни с малки пациенти, съобщиха от пресслужбата на болницата.

21 деца до 2-годишна възраст са настанени в Първо детско отделение. 80% от тях са с пневмонии, уточни началникът на отделението д-р Елена Василева. Най-малките болни деца, които се лекуват са 40-дневни близнаци. В отделението са настанени и няколко деца с ларингити и бронхиолити.

На 100% пълно е и Второ детско отделение. В момента там се лекуват 28 деца на възраст от 1 до 18 години. Повечето от тях са с бронхопневмонии, обясни началникът на отделението д-р Валентин Данчев. Педиатрите са категорични, че се касае за усложнения от вирусни инфекции. Дали е грип или заболяванията са причинени от други вируси, не може със сигурност да се твърди, тъй като до момента грипен вирус не е изолиран.

Много е важно още при първите симптоми на вирусна инфекция да се потърси лекарска помощ, както и да се преустановят контактите на болното дете с други деца. Не предприемайте и самолечение, предупреждават медиците. Те съветват да се избягват местата, на които се събират много хора в затворени помещения, често да се мият ръцете, често да се проветряват стаите.

Коментари

Задължително поле