На 22 юли 2019 да почерпят

Германците не искат АКК за канцлер Крамп-Каренбауер губи подкрепа

Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Финансирането расте с рекордни темпове

При бъдещо покачване на лихвите или отслабване на икономическата активност ще се влоши способността на хората да обслужват кредитите си, което ще доведе до нарастване на лошите заеми, предупреждават от БНБ. Отпусканите от банката кредити за домакинствата нарастват с най-високите годишни темпове от средата на 2009 г. насам. Затова от Централната банка съветват трезорите да затегнат условията за отпускане на заеми и внимателно да преценяват дали клиентите им ще могат да върнат заемите си и при покачване на лихвите. През септември БНБ реши да определи антицикличен капиталов буфер от 0,5%, който да важи за отпусканите заеми от 1 октомври 2019 г. Така банките ще трябва да заделят повече резерви за всеки заем, с което ще се увеличи тяхната устойчивост. В петък БНБ реши, че същият буфер ще се прилага и през първото тримесечие на 2020 г.

В края на октомври отпуснатите от банките заеми са 57,12 млрд. лв., като за година нарастват със 7,8%. Заемите за бизнеса се увеличават със 4,8%, а тези за домакинствата над два пъти по-бързо – с 10%. При жилищните заеми ръстът е с 10,2%, а при потребителските – с рекордните 15,9%.

Растежът на жилищните кредити допринася за увеличението на цените на жилищата, което допълнително стимулира търсенето на заемни ресурси при финансиране на покупката им, посочват от БНБ. Бързото нарастване на кредитите може да създаде рискове, които да се материализират при бъдещо покачване на лихвите или отслабване на икономическата активност, коментират хората на управителя на БНБ Димитър Радев. За да се ограничат ефектите от реализация на кредитния риск е важно банките да прилагат консервативни кредитни стандарти, както и да не допускат ерозия на капиталовата и ликвидната си позиция, посочват от БНБ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Стига с тези формални предупреждения – банките дават на поразия кредити. И Вие отлично го знаете! Само ЕЦБ може да ги спре тези банкови тарикати. На всяка банка – европейска проверка, независима, нищо друго!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.