БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия

Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Финансирането расте с рекордни темпове

При бъдещо покачване на лихвите или отслабване на икономическата активност ще се влоши способността на хората да обслужват кредитите си, което ще доведе до нарастване на лошите заеми, предупреждават от БНБ. Отпусканите от банката кредити за домакинствата нарастват с най-високите годишни темпове от средата на 2009 г. насам. Затова от Централната банка съветват трезорите да затегнат условията за отпускане на заеми и внимателно да преценяват дали клиентите им ще могат да върнат заемите си и при покачване на лихвите. През септември БНБ реши да определи антицикличен капиталов буфер от 0,5%, който да важи за отпусканите заеми от 1 октомври 2019 г. Така банките ще трябва да заделят повече резерви за всеки заем, с което ще се увеличи тяхната устойчивост. В петък БНБ реши, че същият буфер ще се прилага и през първото тримесечие на 2020 г.

В края на октомври отпуснатите от банките заеми са 57,12 млрд. лв., като за година нарастват със 7,8%. Заемите за бизнеса се увеличават със 4,8%, а тези за домакинствата над два пъти по-бързо - с 10%. При жилищните заеми ръстът е с 10,2%, а при потребителските - с рекордните 15,9%.

Растежът на жилищните кредити допринася за увеличението на цените на жилищата, което допълнително стимулира търсенето на заемни ресурси при финансиране на покупката им, посочват от БНБ. Бързото нарастване на кредитите може да създаде рискове, които да се материализират при бъдещо покачване на лихвите или отслабване на икономическата активност, коментират хората на управителя на БНБ Димитър Радев. За да се ограничат ефектите от реализация на кредитния риск е важно банките да прилагат консервативни кредитни стандарти, както и да не допускат ерозия на капиталовата и ликвидната си позиция, посочват от БНБ.

Коментари

Задължително поле