БНС кани националисти на сборище в София

Идват крайнодесни от цяла Европа

Организаторите на неонацисткия Луковмарш събират крайнодесни елементи в София на 20-и април – рождения ден на любимия на българските неонацисти „вожд“ Адолф Хитлер. Тази среща не е обявена публично от българските националисти, но за нея са разбрали от „Антифа – България“ посредством информация, която е публикувана на сайта на френските съмишленици на Българския национален съюз (БНС). Датата за подобно общоевропейско фашистко сборище съвпада с рождения ден на Фюрера.

На следващия ден от БНС организират и публична конференция, на която ще пропагандират „идеите“ си, както и тези на европейските им съмишленици. Сред организациите, които ще бъдат представени, са някои от най-крайните неонацистки групи от Германия, Франция, Полша, Унгария и Чехия, а е възможно да се включат и представители на крайно десни, националистични и неонацистки групировки от други страни. Да не забравяме, че през февруари подобни типове дойдоха и безпрепятствено маршируваха из улиците на София в рамките на т.нар. Луковмарш – неонацистка манифестация по тъмните часове на денонощието и с факли (типични за нацизма похвати), прикрита като „отдаване почит на героя от Първата световна война ген. Луков“.

Списъкът с националистическите организации, които ще участват в публичната конференция, е публикуван на сайта на БНС. Сред тях са (с обяснения и снимки от „Антифа“):

Германците Die Rechte (“Десните“) – отцепили се от по-старата неонацистка партия NPD. Това са същите хора, които отправиха препратки към нацизма на Die Rechte в тяхното видеообръщение за Луковмарш. Във видеото техен член разпалено обяснява как „Идеологията, срещу която се води война, не загина на 8 май 1945 година. Тезите на националното и социалното продължават да живеят в сърцата на европейските националисти.“ 8 май е датата, на която хитлеристка Германия подписва безусловната си капитулация.

Друг член на Die Rechte се изказва на фона на красноречиви графити „NAZI“ („наци“, съкратено от нацист). На стената им е знамето на Германската империя (използвано и от Нацистката партия), което участници в т.нар. Луковмарш – спокойни и пред очите на полицията – разнасят по улиците на София.

Страницата на гостите от Франция Les Nationalistes използва широкоразпространения – и на места забранен! – неонацистки символ келтски кръст (винаги пикселизиран, за да бъде прикрит), а сайтът Jeune Nation, който обявява събитието в България, открито пропагандира фашизъм. Основателите на Jeune Nation са известните с крайнодесните си убеждения Александър Габриак (Alexandre Gabriac)и Иван Бенедети (Yvan Benedetti), чиито снимки от периода им на участие във вече забранените неонацистки организации Oeuvre Francaise и Jeunesse Nationliste, с вдигнати десни ръце за нацистки поздрав, изобилстват навсякъде в интернет.

За разлика от французите, унгарците от Legio Hungaria („Легион – Унгария“) открито използват келтски кръст на логото си, особено докато честват хитлеровите Waffen-SS в Будапеща.

Полските Szturmowcy („Щурмоваци“) са участници в най-екстремисткото крайнодясно крило на т.нар. „Марш на независимостта“ във Варшава и агресивното прекъсване на студентски ЛГБТ+ прожекции.

Чехите от Narodni a socialni fronta („Народен и социален фронт“) демонстрират кой е големият им проблем – антифашистите.

Според сайта на БНС, на срещата на 21-ви април „всяка от организациите ще направи презентация на своите идеи, както и на дейността, която развива. Ще говорим за общи инициативи, които сме провеждали и ще разкрием интересни подробности за бъдещите планове, които имаме. Всяка от организациите ще има и информационен щанд, на който ще бъдат представени различни материали. Ще има възможност и за въпроси към нашите гости. Който желае да се запознае с нашата обща борба, е добре дошъл!“

В продължение на два дни, в центъра на София, ще се провеждат националистически и неонацистки сборища и ще се популяризират античовешки и антиевропейски идеи. На ход са държавата и обществеността – дали ще направят нещо, или ще се преструват, че нищо не е станало?

 

В събота ще разберем има ли държава в България

В събота ще стане ясно: има ли в България власт или няма? Ако националистическите организации от Европа отбележат рождения ден на Хитлер необезпокоявани, в центъра на София, то отговорът ще е ясен: не, няма. Обратното - ако си направят труда да се размърдат, ако покажат, че държавата не толерира и не допуска проповядването на фашистка идеология, тогава ще знаем, че има държава.

Коментари

Задължително поле