Бодрум - айляк чак до късна есен

Курортът е от най-висока класа, там почива турският и световен елит

Перфектното място за море и през октомври е на час полет от София

Бодрум спокойно може да бъде наречен Кан, Ница или Сен Тропе на турското Егейско крайбрежие. Красивият град е космополитно средище на турския и европейски елити, с модерна, светска атмосфера. Не липсват и връзки с киното – тук всяка година на 14 февруари за празника Свети Валентин се провежда фестивал на любовните филми. В града се намира и първият в света свръхлуксозен хотел на амeриканския гигант в киноиндустрията Paramount.

“Турция е любима и традиционна дестинация за българските туристи, каза специално за “Труд” Яна Хитова, генерален мениджер на туристическа агенция “Емералд Травел”. Тази агенция е сред основните туроператори, предоставящи туристически услуги в Турция. “Само за този сезон осигурихме почивка на над 40 000 българи в Югоизточната ни съседка”, сподели г-ж Хитова и добави: “Условията в момента са много примамливи поради ниския курс на турската лира – в момента около 3 лири за лев – което прави посещението при съседите изключително изгодно за почивка и шопинг”.

Курортният градът е разположен на едноименния полуостров Бодрум, на северозападния бряг на залива Гьокова, срещу гръцкия остров Кос. Още от пръв поглед прави впечатление характерната архитектура в средиземноморско-гръцки стил – всички сгради по закон се боядисват в бяло, а високото строителство е абсолютно забранено – разрешени са само къщи до 3 етажа.

До 60-те години на ХХ век Бодрум е малко рибарско селище. Днес представлява модерен туристически център, който привлича туристите с кристално чистата вода и прекрасните условия за почивка. В 16-те изумително красиви залива на полуострова са разположени селища и хотели, а едноименният град е построен в самия му център. Тук, за разлика от повечето други турски курорти, които са посещавани основно от германски туристи, по-активни са французи, скандинавци и англичани.

В древността името на поселището е Халикарнас и то е известен с това, че там е роден бащата на историята Херодот, а също така и с гробницата, построена от цар Мавзол - Мавзолеят, едно от Седемте чудеса на древния свят. Оттам тръгва и наименованието на погребалното съоръжение, възприето впоследствие по целия свят.

Когато през 1402 г. Османската империя е разклатена от нападенията на Тамерлан и понася тежко поражение в битката при Анкара, рицарите-хоспиталиери от Ордена Св. Йоан от Йерусалим се възползват от случая и построяват здрава крепост на един от носовете в залива, на която дават името “Св. Петър”. За материал за крепостта рицарите използват каменни блокове от развалините на Мавзолея, разрушен от силно земетресение през ХІІІ век. Крепостта става един от основните военни центрове на рицарите, заедно с остров Родос и остров Кос.

През 1522 г. султан Сюлейман Великолепни завладява Родос и след преговори рицарите-хоспиталиери му отстъпват всички свои владения, включително и крепостта “Св. Петър”. Името на крепостта, Petreum на латински, е трансформирано от турците в Бодрум и става официалното название на града.

През периода 1895-1915 г. крепостта служи като затвор, но през Първата световна война е частично разрушена и впоследствие изоставена. Реставрирана е в началото на 60-те години на ХХ век и днес привлича множество туристи с високите си крепостни кули, всяка една от които носи името на една от народностите на рицарите-хоспиталиери (англичани, французи, германци и т.н.), както и с богатия си музей на подводната археология.

В българската история популярност придобива в края на XIX и началото на XX век Бодрумската крепост (Бодрум кале или Подрум кале), където са заточвани множество българи - църковни и революционни дейци наши революционни и църковни дейци, като Пере Тошев, Даме Груев и други.

В политическо отношение жителите на Бодрум, подобно на тези от повечето курортни селища са със светски нагласи и са в опозиция на сегашното консервативно президентско управление на Турция. Кметът на града Мехмет Коджадон управлява града вече 20 години и тепърва ще се кандидатира за областен управител на цялата област Мугла. “Просто хората ме обичат, аз също ги обичам и в това е тайната на 4 мои поредни мандата”, каза той специално за “Труд”. Иначе една от мечтите му е местният футболен отбор “Бодрум спор” да премине от втора в първа дивизия на турското първенство и прави всичко по силите си за тази кауза.

Бодрум се смята за най-купонджийския курорт на Турция. Той е столица на нощния живот за цялата страна с рекордна гъстота на барове, нощни клубове, ресторанти и дискотеки на квадратен километър. Градът се състои от две части. Източна половина – с дълги, тесни, но удобни плажове, изкуствено създадени в полза на туризма. Зад плажовете, на заден план са разположени различни барове, ресторанти и клубове. А животът във втората половина, западната, по-скоро е фокусиран около яхтите и яхт-клубовете. Тук се намират по-скъпите супермаркети и ресторанти. Благодарение на честите ветрове този курорт е още и добро място за любителите на сърфинга и други водни спортове. Главно място за среща на купонджиите е крайбрежната алея и яхтеното пристанище.

АРТ & РАДОСТ

От стаята влизаш в басейна

Безплатните напитки навсякъде са само маркови

Art and Joy (“Арт и радост”) е мотото на LUJO HOTEL AND SPA - един от най-новите хотелски комплекси в Бодрум, който отвори врати в началото на летен сезон 2018. Той е прекрасен пример как е възможно всичко в един курорт да бъде правено само и единствено в името на клиента. Показателен е фактът, че още във фоайето забелязвате гише с надпис JOY ADVISOR - “Съветник по радостта”, където 24 часа в денонощието можете да получите къде и какво интересно се случва на територията на огромния затворен комплекс.

Петзвездният хотел предлага системата Ultra All Inclusive. Това означава, че никъде няма да видите шведски маси. Във всеки един от многобройните безплатни ресторанти – турски, италиански, японски, специализиран рибен и др. - обслужването е на маса от изключително чевръсти и любезни сервитьори.

Безплатните напитки навсякъде са само маркови – например 12-годишен Chivas, “Джонито” е по избор - от червено, през черно до синьо!

До двата плажа с кристални води и бял коралов пясък (внос от Малдивите) се стига с ескалатори.

В комплекса има многобройни басейни с морска вода, всичките са отоплявани. “Малка екстра” е, че от стаята се излиза на балкон, който е на едно ниво с басейн, така че няма нужда от “балконинг” - направо влизате в басейна от стаята си. Има и воден бар, на който стигате до напитките с плуване.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

В превод от турски Bodrum означава “мазе”.

• • •

В крепостта “Св. Петър” има надпис над входната врата в малката кула Гатино – “Тук няма Бог” (Inde Deus Abest). Вътре се е намирал затвор и зала за мъчения. В момента крепостта е затворена за реставрация.

• • •

Музеят на подводната археология е единствен в Турция. Сред тези съкровища има чудесна колекция на ранното ислямско стъкло.

• • •

Халикарнаският мавзолей съхранява останки от едно от 7-те чудеса на света. Луксозната гробница е построена по поръчка на могъщия владетел Мавзол, а името му се е превърнало в основа за думата “мавзолей”.

• • •

По тези места възниква легендата за за Хермафродит и преданието, че всички мъже, отпиващи вода от извора Салмакис, стават женствени.

• • •

В Бодрум е първият в страната “Природен плаж”, където могат да почиват собствениците на домашни любимци заедно с тях. Територията на плажа е 3 хиляди квадратни метра. За животните са изградени специални площадки за игра и разходки.

• • •

Подробности можете да научите от www.emeraldbg.com

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм